Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ατυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο

από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ 4,6 ΔΙΣ. ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Ατυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο

Το Δημόσιο κατηγορεί τους πολίτες για το κίνημα του «δεν πληρώνω», αλλά αποτελεί τον βασικό του εμπνευστή.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κατέγραψαν την Παρασκευή ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2011 και το ποσό αυξάνεται, αν προσμετρηθούν οι εκατοντάδες φορείς που δεν δίδουν λογαριασμό για τα χρέη τους.
Η ελπίδα όλων είναι η αλλαγή τριμήνου. Η υστέρηση εσόδων οδήγησε σε άτυπη στάση πληρωμών για να μη φανεί αύξηση ελλείμματος. Τώρα που ξεκινά νέο τρίμηνο κάποιοι θα πληρωθούν, αφού υπάρχει περιθώριο έως τον Ιούλιο και τον επόμενο απολογισμό.
Στην ουρά είναι πολλοί. Από τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς που περιμένουν τις υπερωρίες και τους προμηθευτές των νοσοκομείων έως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και τους δικαιούχους επιδοτήσεων από το ΕΣΠΑ. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι συμβασιούχοι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές πανεπιστημίου.
Οι επιπτώσεις είναι πολλές. Παιδικοί σταθμοί έχουν κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού, καθιστώντας άπιαστο όνειρο τη στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Κρίσιμα κοινωνικά προγράμματα έχουν αδρανήσει σε μια εποχή που είναι πιο αναγκαία από ποτέ, ενώ μια νέα γενιά χρεών νοσοκομείων προς προμηθευτές δημιουργείται.
Επειδή πλέον ο νόμος επιβάλλει πληρωμή εντός 90 ημερών, θα πληρωθούν μεν, αλλά θα φέρουν και νέα μέτρα από... άλλη πλευρά για να βρεθούν τα λεφτά.
ΔΝΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου