Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

3.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Μεγάλα λειτουργικά προβλήματα, αλλά και αλλαγές που θα προκαλέσουν αντιδράσεις αναμένονται και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την επόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αίτημα του υπουργείου είναι να γίνουν το 2011-2012 περί τις 3.500 προσλήψεις μονίμων, καθώς προβλέπεται κύμα συνταξιοδοτήσεων. Βέβαια, το αίτημα αναμένεται να γίνει δεκτό από το υπουργείο Οικονομικών με μεγάλες περικοπές ενώ, σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, ο αριθμός των αναπληρωτών θα μειωθεί πάνω από 50%. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι έγιναν 1.425 προσλήψεις μονίμων στην πρωτοβάθμια και 1.400 στη δευτεροβάθμια. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι φέτος μειωμένη κατά περίπου 50% σε σχέση με το 2009.
Η υπουργός, επίσης, επανέλαβε ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ. «Υστερα από εννέα μήνες διαβούλευσης φέρνουμε ένα ριζοσπαστικό νομοσχέδιο που αφορά το μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων, την οργάνωση των σπουδών, το νέο τρόπο λειτουργίας όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τον σεβασμό της δημόσιας περιουσίας, τη μεγάλη ανάγκη του να αλλάξει η λογική στα πανεπιστήμια και η σχέση τους με την αγορά εργασίας και την επιστήμη», είπε η υπουργός. Επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή σχεδίου «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και καταργήσεις σχολών και Τμημάτων. Ηδη από φέτος δεν θα δεχθούν υποψηφίους (και άρα οδεύουν προς κλείσιμο) 24 Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προχωρά στην ψηφιοποίηση όλου του υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και τη δημιουργία κατάλληλης ψηφιακής υποδομής για τη συλλογή και διατήρηση του ψηφιακού περιεχομένου που παράγεται στη χώρα. «Υπάρχει ένα όραμα για την Εθνική Βιβλιοθήκη, να έρθει σε επαφή με τους νέους και μέσα στη νέα εποχή του «ψηφιακού σύμπαντος» να μπορεί κάθε μαθητής και κάθε νέος να έχει την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα φλασάκι», ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, μετά τη χθεσινή συνάντησή της με το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. «Θεωρώ ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι κρίσιμα, καθώς θα δημιουργηθεί η νέα Βιβλιοθήκη στο Φάληρο και θα αναδομηθεί η παλιά Βιβλιοθήκη, που είναι το κόσμημα των Αθηνών», δήλωσε, από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου