Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Επιστολή Διαμαρτυρίας


Μοτσιόλας Σιδέρης
Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ευρυτανίας
Τηλ. Επικοινωνίας: 6937810060
emailsmotsiolas@yahoo.gr
Ολοήμερα και 2η ξένη γλώσσα
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζοντας την ανάλγητη και αντιπαιδαγωγική πολιτική της αποφάσισε με την υπ΄ αριθμόν Φ.12/520/61575/Γ1/30-05-011 απόφασή του, με την οποία το ολοήμερο Πρόγραμμα θα εφαρμόζεται, στην ουσία, μόνο στα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία, όπου θα εγγράφονται και θα φοιτούν μαθητές που και οι δύο τους γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή σχετική δήλωση ανεργίας.
Η τροποποιητική απόφασή του Υπουργείου Παιδείας Φ. 12/530/62626/Γ1/02-06-2011. «Σε όλα τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία που έχουν οργανικότητα κάτω από 6/θ, είναι δυνατόν να λειτουργήσει Ολοήμερο Πρόγραμμα με τις εξής προϋποθέσεις: 1. Να είναι εγγεγραμμένοι και να φοιτούν ανελλιπώς τουλάχιστον εξήντα (60) μαθητές στο σχολείο», δεν με καθησυχάζει, καθώς με το 2ο κ΄ 3ο όρο (ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων τουλάχιστον 15 μαθητών που και οι δύο τους γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή σχετική δήλωση ανεργίας), όχι τα 6/θέσια και κάτω, αλλά και τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία πλήττονται και… αυτός είναι ο στόχος, η ελαχιστοποίηση, αν όχι η κατάργηση των Ολοήμερων, και αυτόματη μείωση των Εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία.
Η Ευρυτανία είναι ένας ορεινός και αρκετά δυσπρόσιτος νομός.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση λειτουργούν συνολικά 24 Δημοτικά Σχολεία από τα οποία μόνο τέσσερα είναι πολυθέσια – 6 θέσια και άνω- τα οποία βρίσκονται στο Καρπενήσι.
Τα υπόλοιπα 20 είναι μικρά σχολεία μονοθέσια ή διθέσια που στα περισσότερα μέχρι τώρα λειτουργούν και ολοήμερα τμήματα .
Η λειτουργία του ολοημέρου είναι μεγάλη βοήθεια κυρίως για τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους.
Πόσο σωστή είναι η άποψη του Υπουργείου ότι τα ολοήμερα σχολεία εξυπηρετούν τους εργαζόμενους γονείς;
Δεκάδες μαθητές της Ευρυτανίας αποκλείονται από το ολοήμερο σχολείο αφού εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας επιτρέπει τις εγγραφές μόνο παιδιών με δύο γονείς εργαζόμενους και ο ελάχιστο αριθμό μαθητών πρέπει να ναι 15 μαθητές και η δυναμικότητα του Σχολείου να είναι 60 μαθητές. Φύση αδύνατος αυτός ο αριθμός για τα σχολεία της περιφέρειάς μας όταν έχουν δυναμικό από 5 έως 35 μαθητές..
Η ύπαιθρος κύριοι του Υπουργείου δεν έχει δικαίωμα στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που παρέχει το ολοήμερο σχολείο;
Αυτή η απόφαση σημαίνει την υποβάθμιση του ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Το Υπουργείο φαίνεται ότι έχει βαλθεί να ‘αποδυναμώσει’ και εν τέλει να αφανίσει όλα τα περιφερειακά σχολεία. Η ηγεσία του Υπουργείου μάλλον δεν έχει αντιληφθεί τον παιδαγωγικό ρόλο του Ολοήμερου Προγράμματος και με τέτοιες ενέργειες τα αντιμετωπίζει περισσότερο σαν χώρους φύλαξης παιδιών.
Η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της. Εκπλήσσομαι για μια ακόμη φορά αρνητικά. Η αίσθησή μου είναι ότι, με οποιοδήποτε τρόπο, το Υπουργείο προσπαθεί να μηδενίσει τους διορισμούς Εκπαιδευτικών, ελέω Δ.Ν.Τ. και, προφανώς, έπεται συνέχεια (Ολοήμερα Νηπιαγωγεία).
Και υπάρχει και συνέχεια. Με υπουργική απόφαση από το σχολικό έτος 2011-2012, στα 6/θέσια δημοτικά σχολεία και πάνω που λειτουργεί το πρόγραμμα της 2ης ξένης γλώσσας, δεν θα διδάσκονται και οι δύο ξένες γλώσσες δηλ. τα Γαλλικά και τα Γερμανικά αλλά μόνο μία από τις δύο. Τι σημαίνει αυτό; Πολλοί μαθητές της Ε’ τάξης θα αναγκαστούν να αλλάξουν τη γλώσσα που διδάσκονται στην ΣΤ’ τάξη και το Υπουργείο δείχνει να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το γεγονός στους μαθητές. Η απόφασή του Υπουργείου κρίνεται άκρως αντιπαιδαγωγικήΠοιος νοιάζεται όμως;
Ο μόνος στόχος είναι η μείωση των θέσεων των συναδέλφων ειδικοτήτων Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας.
Μέχρι και στην κλήρωση θα μπει η επιλογή της 2ης ξένης γλώσσας, αν δεν υπάρξει πλειοψηφία στις δηλώσεις προτίμησης των μαθητών.
Επιβεβαιώνει το Υπουργείο το σύνθημα: Πρώτα ο μαθητής όχι όμως στην εκπαίδευση αλλά στην απαξίωση.
Δυστυχώς όλα έχουν μια λογιστική λογική. Περικοπές, περικοπές, περικοπές και
μείωση διορισμών.
Η κατηφόρα στην παιδεία συναδέλφισσες και συνάδελφοι συνεχίζεται . Άλλωστε και η χώρα μας έχει πάρει την κατηφόρα χωρίς σταμάτημα.
Θα πρέπει το Υπουργείο να ανακαλέσει και τις δύο απαράδεκτες αποφάσεις του αμέσως πριν τις υλοποιήσει αλλιώς θα βρεθεί απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και η αντίδραση θα είναι δυναμική.
Δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία: Άρθρο 16 παράγραφος 4 του Συντάγματος της Ελλάδας:
• Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. Η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους…
• Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους…
• Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας…
<<Όλοι χωρίς εξαίρεσιν, έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα>>: Βελεστιλνής.
Πόσο οι κυβερνώντες σέβονται το Σύνταγμα του τόπου μας;

Aπόφαση της υφ. Παιδείας Ε.Χριστοφιλοπούλου τροποποιημένη (Φ.12/518/61284/Γ1/27-5-2011) ως εξής:

  1. Στα 6/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία, καθώς και στα σχολεία με ΕΑΕΠ, οι μαθητές, οι οποίοι θα φοιτήσουνκατά το σχολικό έτος 2011-2012 στην Στ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, θα διδαχθούν και στην τάξη αυτή, τη δεύτερη ξένη γλώσσα που είχαν διδαχθεί στην Ε΄ τάξη.
  2. Στα σχολεία αυτά ορίζεται ελάχιστος αριθμός δεκαπέντε (15) μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας.
  3. Σε περιπτώσεις ειδικών λειτουργικών συνθηκών (νησιωτικότητα, ορεινότητα, δυσχέρειες πρόσβασης, κλπ.), μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα με ελάχιστο αριθμό δώδεκα (12) μαθητών, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή.
  4. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν μόνο για τους μαθητές που θα φοιτήσουν το σχολικό έτος 2011 – 2012 στην Στ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.
  5. Για την επιλογή της Β΄ ξένης γλώσσας που θα διδάσκεται στο σχολείο, την τελική απόφαση έχει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τις εισηγήσεις των Διευθυντών Διευθύνσεων Π.Ε.
Κατά τα λοιπά, ισχύει η με αριθμ.Φ.12/518/61584/Γ1/27-5-2011 Υπουργική Απόφαση με θέμα: «διδασκαλία ξένης γλώσσας στα δημοτικά σχολεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου