Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΠΓΔΜ: Ανησυχία για την ελληνική οικονομική κρίση

 Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, οικονομικοί αναλυτές και επιχειρηματίες της χώρας εκφράζουν κυρίως φόβους για τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας στην ΠΓΔΜ όπου το ποσοστό των επενδύσεων ελληνικών συμφερόντων είναι μεγάλο.
Ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία της ΠΓΔΜ η κρίση στην Ελλάδα εκφράζουν τοπικοί αναλυτές, ωστόσο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ σημειώνει ότι οι ελληνικών συμφερόντων τράπεζες στη χώρα είναι ασφαλείς και δεν υφίσταται κίνδυνος για τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, οικονομικοί αναλυτές και επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ εκφράζουν κυρίως φόβους σχετικά με το πόσο είναι πιθανόν να επηρεαστεί από την ελληνική κρίση ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας στην ΠΓΔΜ όπου το ποσοστό των επενδύσεων ελληνικών συμφερόντων είναι μεγάλο.
Από το οικονομικό επιμελητήριο της ΠΓΔΜ σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί δραστικά οι εξαγωγές προϊόντων, κυρίως της βιομηχανίας μετάλλου της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα.
Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ύψος των εξαγωγών της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα ανήλθε μόλις στα 48 εκατ. ευρώ, έναντι 245 εκατ.ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Σημαντική μείωση παρουσιάζουν και οι ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ.
Οικονομικοί αναλυτές στα Σκόπια σχολιάζουν ακόμη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ΠΓΔΜ ίσως αναγκαστούν να τραβήξουν κάποια κεφάλαιά τους πίσω στην Ελλάδα και να παγώσουν οποιαδήποτε σχέδια για περαιτέρω επενδύσεις τους στην ΠΓΔΜ.
Η Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες ξένες χώρες σε επενδύσεις στην ΠΓΔΜ και σημαντικός εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, Ντιμίταρ Μπόγκοβ, ωστόσο διέψευσε κάποιες αναφορές ότι σημαντικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσουν και οι ελληνικές τράπεζες στην ΠΓΔΜ και να παγώσουν τη χορήγηση δανείων.
Ο κ. Μπόγκοβ σημείωσε ότι οι ελληνικών συμφερόντων τράπεζες στην ΠΓΔΜ (Stopanska Banka, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και Alpha Bank) διακρίνονται από αυτοτέλεια και επάρκεια κεφαλαίων, δεν έχουν τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και ότι, βάσει της εγχώριας νομοθεσίας, είναι ανύπαρκτος ο κίνδυνος εξόδου κεφαλαίων από την ΠΓΔΜ μέσω αυτών των τραπεζών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου