Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ένα αστέρι ανατέλλει…





00
Έχω καιρό να γράψω στη φιλόξενη ιστοσελίδα aixmi.gr γιατί δεν υπήρχαν ούτε στο μυαλό μου, ούτε στη ζοφερή πραγματικότητα,  αισιόδοξα μηνύματα στους γκρίζους καιρούς που βιώνουμε. Εμπειρίες, καθημερινότητα, αισθήσεις, όλα γκρίζα.. Ακόμη και ο ήλιος του καλοκαιριού, ταυτίζεται με τις σκέψεις μας και συννεφιάζει!
Και, ξαφνικά,  μια υπέροχη είδηση που συνδυάζει την αισιοδοξία με την ελπίδα, με ώθησε να μοιραστώ με τους αναγνώστες αισθήματα τιμής και υπερηφάνειας που μου δημιούργησε η δραστηριότητα μιας νεαράς επιστήμονος βιολόγου, που κέρδισε με το σπαθί της διεθνή διάκριση. Η  διδάκτωρ Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  Αναστασία Παπαδοπούλου, κατά το 17ο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρίας Κυτταρικής Θεραπείας, που έγινε στο Ρότερνταμ τον περασμένο Μάιο, απέσπασε τη διεθνή διάκριση της καλύτερης νέας ερευνήτριας για το 2011, για την εργασία της που αφορά στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η ξεχωριστή αυτή είδηση καταχωρίστηκε ως πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα “Espresso”, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ή φιλοξενήθηκε στα «ψιλά γράμματα» ή αγνοήθηκε παντελώς. Αντίθετα, θα μπορούσε να είναι σημαντική είδηση για την Ελλάδα του σήμερα, την Ελλάδα της ύφεσης, της διαφθοράς και της απαξίωσης κάθε επιτεύγματος και κάθε πολιτισμικού φαινομένου, η τυχόν… αλλαγή ερωτικού συντρόφου ή η εγκυμοσύνη μιας προβεβλημένης τηλεπαρουσιάστριας!!!  Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η ερευνητική πρόταση της Αναστασίας Παπαδοπούλου, που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα «Θαλής» (για διεπιστημονική-διαπανεπιστημιακή έρευνα), δεν αξιολογήθηκε θετικά! Διότι απλούστατα το πρόγραμμα «Θαλής», όπως και τα αντίστοιχα «Ηράκλειτος» και «Αρχιμήδης», είναι προγράμματα που λειτουργούν με πόρους που απορροφώνται από το ΕΣΠΑ, πλην όμως η επιτροπή αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων, απαρτίζεται από… έλληνες! Δεν  φτάνει, μάλιστα, ότι δείχνουμε ανεπάρκεια και ανικανότητα στην απορρόφηση των συγκεκριμένων κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώστε να λειτουργούν σωστά αυτά τα ερευνητικά προγράμματα, έχουμε και την «αναίδεια» να αξιολογούμε αρνητικά σημαντικά επιτεύγματα νέων επιστημόνων, τα οποία η διεθνής επιστημονική κοινότητα επιβραβεύει και διακρίνει!!
Σε κάθε περίπτωση, για τη σημερινή πληγωμένη Ελλάδα μας,  η Αναστασία Παπαδοπούλου αλλά και πολλοί άλλοι νέοι άνθρωποι – φωτεινά μυαλά που τιμούν με το έργο και την προσπάθειά τους την επιστήμη και τη χώρα μας – συγκροτούν την επιτομή της αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο. Για να θυμηθώ τον Όσκαρ Ουάιλντ: «όλοι είμαστε βουτηγμένοι στη λάσπη, υπάρχουν όμως κάποιοι που κοιτούν τα άστρα»!
Με αυτές τις λίγες σκέψεις θέλω να συγχαρώ την Αναστασία Παπαδοπούλου, που θα μπορούσε ηλικιακά να είναι κόρη μου και να της δηλώσω ότι αισθάνομαι βαθιά περήφανη γι’ αυτή την εξαιρετική Ελληνίδα!
*Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι Βουλευτής της Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου