Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Πόσο μειώνονται οι αποδοχές στο δημόσιο

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ/Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Σοκ σε πάνω από 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου αναμένεται να προκαλέσουν οι περικοπές κατά 10% έως και 50% των επιδομάτων που τους καταβάλλονται ως κίνητρα απόδοσης ή παραγωγικότητας καθώς και των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης, οι οποίες προβλέπεται να επιβληθούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2011.
Για τους 450.000 πολιτικούς υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπουργεία, περιφέρειες, δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οι περικοπές των επιδομάτων σε συνδυασμό με την επιβολή εισφορών υπέρ ανέργων και υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, συνολικού ύψους 7,2%, αναδρομικά από την 1η-7-2011, αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις των συνολικών αποδοχών κατά 10% έως και 15%. Για τους λειτουργούς του δημοσίου, δηλαδή τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους ερευνητές και τους διπλωματικούς υπαλλήλους οι μειώσεις των συνολικών αποδοχών εκτιμάται ότι θα φθάσουν μέχρι και το 10%.
Συνολικά, όλοι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του δημοσίου αναμένεται, εξαιτίας αυτών των ξαφνικών περικοπών, να χάσουν φέτος από μισό έως και έναν ολόκληρο μισθό και από το 2012 από ένα έως και τρεις μισθούς.
Οι περικοπές των επιδομάτων που λειτουργούν ως κίνητρα απόδοσης ή ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης προβλέπονται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Με την επιβολή των περικοπών αυτών εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί από τους προϋπολογισμούς του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου συνολική δαπάνη ύψους 175,5 εκατ. ευρώ φέτος και 351 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με την τροπολογία Βενιζέλου, αναδρομικά από την 1η-7-2011:

Δείτε πόσο μειώνονται οι αποδοχές μας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου