Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγείας σε 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και 150 Δημοτικά Σχολεία πομακρυσμένων περιοχών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σύμφωνα με απόφαση του υπ. Παιδείας το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί το σχολικό έτος 2011-2012, στη Β΄ τάξη 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 δημοτικών σχολείων απομακρυσμένων (δυσπρόσιτων) περιοχών, βάσει του ωρολογίου προγράμματος, ώστε να συνδυαστεί διαθεματικά με τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες, που αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα της στοματικής υγείας του ατόμου και είναι ενότητες του βασικού άξονα της Αγωγής Υγείας «Κατανάλωση και Υγεία».
Επιστημονικός φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.), η οποία είναι το Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου Δικαίου που εκπροσωπεί τον οδοντιατρικό κλάδο στη χώρα μας και θα συνεργαστεί
με την Οδοντιατρική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη και προαγωγή της στοματικής υγείας του μαθητικού πληθυσμού, μέσα από την ενεργητική και βιωματική μάθηση.
Πρόκειται για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής στοματικής υγείας, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα και έξω από το σχολικό χώρο, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών και των οδοντιάτρων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και μονάδες ΙΚΑ).
Το έργο του εκπαιδευτικού, που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα «Αγωγής και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας» στην τάξη, συμπληρώνει ο οδοντίατρος, ο οποίος βοηθά τους μαθητές να λύσουν τις απορίες τους σχετικά με τη στοματική τους υγεία και παράλληλα τους βοηθά να εξοικειωθούν με την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα.
Η συνάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον οδοντίατρο γίνεται στο φυσικό χώρο του οδοντιατρείου, στο οδοντιατρικό τμήμα του Κέντρου Υγείας, ή στο κέντρο οδοντιατρικής Πρόληψης του ΙΚΑ, στην περιοχή ευθύνης των οποίων βρίσκεται το σχολείο.
Η οργάνωση των δραστηριοτήτων, η μετακίνηση των μαθητών και το σύνολο των δραστηριοτήτων (π.χ. ημερίδες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, ημερίδες παρουσίασηςτων προγραμμάτων, επισκέψεις στα οδοντιατρεία των Κέντρων Υγείας) γίνονται με την οικονομική συμβολή του προγράμματος.
Το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα στηρίξει τους εκπαιδευτικούς στην εφαρμογή του προγράμματος είναι του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, εγκεκριμένο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Μέλη της ειδικής επιτροπής του έργου είναι:
Βίγλας Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας
Καλαβρυτινός Μιχάλης, Υπεύθυνος Επιστημονικά του Έργου
Στάππα Ματίνα, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών, τ. Πάρεδρος Αγωγής Υγείας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας)
Μέλη της επιστημονικής ομάδας του έργου είναι:
Τοπίτσογλου Βασιλική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προληπτικής Οδοντιατρικής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης
Κωλέτση-Κουνάρη Χαριτίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ
Μενεγάκης Γεώργιος, Οδοντίατρος-Εκπαιδευτκός, MSc Βιουλικά Οδοντιατρικής Παν/μίου Αθηνών (Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας)
Συγγελάκης Αριστομένης, Οδοντίατρος-Πολιτικός Επιστήμονας
Κακούρη Περσεφόνη, Οδοντίατρος MSc Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, ΕΣΔΥ
Αγουρόπουλος Ανδρέας, Παιδοδοντίατρος Επιστημονικός Συνεργάτης  οδοντιατρικής ΕΚΠΑ
Μιχαηλίδου Αναστασία, Οδοντίατρος Υγιεινολόγος-Εκπαιδευτικός, MSc
Σπουδές στην Εκπαίδευση ΕΑΠ (Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας)
Ρήγας Κωνσταντινίδης, Οδοντίατρος Διευθυντής ΚΥ. Δρ. Ιατρικής Παν/μίου
Ιωαννίνων, MSc Δημόσια Υγεία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΣΔΥ
Παναγιώτου Άρης, Οδοντίατρος
Τσάκος Γεώργιος, Λέκτωρ Κοινωνικής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου UCL
Λονδίνο HB
Λέκκα Μαρουλιώ, Οδοντίατρος Δημόσιας Υγείας
Μαρία Καμπούρη, Κοινωνιολόγος
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ως φορέας υλοποίησης, επικοινωνεί
με τις σχολικές μονάδες δια μέσου του Υπουργείου Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου