Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ιδρύεται κλάδος Π.Ε. 32 Θεατρικών Σπουδών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ο Ειδικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας Μ. Κοντογιάννης στη σημερινή συνάντηση με τους  εκπροσώπους  των εκπαιδευτικών , (όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων), δεσμεύτηκε για τα εξής:
1. το Θέατρο θα παραμείνει στην εκπαίδευση με το μοντέλο των 961 Δημοτικών Σχολείων με Ε.Α.Ε.Π. και ότι δεν συμπεριελήφθη στο ΦΕΚ για την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών εκ παραδρομής. Ως εκ τούτου θα δημοσιευτεί ΦΕΚ εντός των ημερών που θα καθορίζει την προσθήκη του Θεάτρου ως διακριτού γνωστικού αντικειμένου στην εκπαίδευση με το αντίστοιχο αναλυτικό πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
2. μέσα στην σχολική χρονιά θα ιδρυθεί κλάδος Π.Ε. 32 Θεατρικών Σπουδών στην Πρωτοβάθμια (και γενικότερα κλάδοι ειδικοτήτων), χωρίς ομως να αποσαφηνίζει θέματα όπως η διενέργεια του ΑΣΕΠ ή ο αριθμός των οργανικών θέσεων που θα προκύψουν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε μετατάξεις που θα γίνουν από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια κατά το πρότυπο της ίδρυσης κλάδου ΠΕ 19-20.
3.Όσον αφορά το μάθημα στην Δευτεροβάθμια ισχύουν όσα αναφέρονται  στο αρχικό ΦΕΚ για την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών. Δηλαδή υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα αλλά το Θέατρο δεν έχει ώρες διδασκαλίας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των γυμνασίων!
4.Το δε «νέο Λύκειο» δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, δεν έχει ψηφιστεί ΦΕΚ για την εφαρμογή του, και γι’αυτό δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Θα εξετάσουν την πρόταση μας για ανάθεση της θεματικής «Τέχνη και Πολιτισμός» και σε εκπαιδευτικούς ειδικότητας, πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο των projects.
5.Ο σχεδιάσμός του Υπουργείου περιλαμβάνει την διεύρυνση των σχολείων με Ε.Α.Ε.Π.-συγκεκριμένα του χρόνου προβλέπεται να λειτουργήσουν 1200-1300 Δημοτικά Σχολεία τέτοιου τύπου. Όμως αποσαφηνίστηκε ότι οι ώρες μαθημάτων ειδικοτήτων θα καλύπτονται (αν λείπουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και από δασκάλους.
Στη συνάντηση από την πλευρά του κ. Κοντογιάννη δεν έγινε καθόλου λόγος για το τι θα γίνει μετά την λήξη της χρηματοδότησης από το Ε.Σ.Π.Α., για την αποκλειστική ανάθεση των μαθημάτων Θεάτρου σε εκπαιδευτικούς ειδικότητας και φυσικά δεν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένο μάθημα Θεάτρου στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω ΕΣΠΑ και συμβάσεων παραμένουν και η ύπαρξή μας στην εκπαίδευση παρά την δεκάχρονη παρουσία μας και προσφορά μας τίθεται εν αμφιβόλω.
Η συνάντηση έγινε στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω απ το υπ. Παιδείας  του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.) στο Υπουργείο Παιδείας με την στήριξη της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε., των συλλόγων Αποφοίτων Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και Θεάτρου Θεσσαλονίκης, του Σ.Ε.Η., της Π.Ο.Θ.Α., της Π.Ε.Α.Ε., , της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, των φοιτητών Θεατρικών Σπουδών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Παρά το δριμύ ψύχος οι συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα έδωσαν δυναμικό παρόν. Την διαμαρτυρία ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν εκπροσωπώντας το Υπουργείο ο Ειδικός Γραμματέας Μιχάλης Κοντογιάννης, οι σύμβουλοι του γραφείου Υπουργού, Υφυπουργού και Γενικού Γραμματέα, κα Μπόυντα, κα Ζνέλη και κύριος Σηφακάκης. Επίσης  παρευρέθησαν η Πρόεδρος του Π.Ε.ΣΥ.Θ., εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Συλλόγου Αποφοίτων Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου