Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ποιός φοβάται το θέατρο;

Ποιός φοβάται το θέατρο; 
Στην Ελλάδα της διαπλοκής είναι ενοχλητικό να μιλάμε για τις μεγάλες αξίες και τα πανανθρώπινα διλήμματα των τραγικών μας ποιητών. Στην τετράγωνη λογική της φωτοτυπίας δεν χωράει το θέατρο του Παραλόγου. Στα σχολεία των υποσιτισμένων μαθητών η Θεατρική Αγωγή είναι πολυτέλεια. «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε». 
Οι άνθρωποι της τέχνης βλέπουμε το νόμισμα από την άλλη όψη. Στην Ελλάδα της μεγάλης αρπαχτής το θέατρο θα διδάξει ηθική! Στα απανωτά ψέματα των πολιτικών αντιστέκεται με την αλήθεια του. Στις φωτοτυπίες, την παπαγαλία και τα στείρα βιβλία απαντά με βιωματική γνώση. Στα κρύα σχολεία οι μαθητές θα χορτάσουν με τα όνειρα του Καραγκιόζη.
Μην κάνετε εκπτώσεις στην Παιδεία. Οι μαθητές αγάπησαν τη Θεατρική Αγωγή, ρωτήστε τους! Τα παιδιά είναι σοφά και κατάλαβαν τη σπουδαιότητά της. Παραπονιούνται για τη μία και μοναδική ώρα που τη διδάσκονται την εβδομάδα και ζητάνε και άλλες! Τι θα τους πούμε; Μία ώρα είναι και θέλουν και αυτή να την φάνε;
Τιμήστε τη μεγάλη τέχνη που γεννήθηκε στη μικρή μας χώρα και υποκλίνεται σ’ αυτήν όλη η ανθρωπότητα. Στις 30 του Γενάρη θα είμαστε όλοι έξω από το υπουργείο. Θα φωνάξουμε δυνατά: θέατρο στα σχολεία και ας γίνει η πρόταση β’ της υπουργικής απόφασης «Κωμωδία των παρεξηγήσεων».
Δεν θα μακρηγορήσω για τους παιδαγωγικούς στόχους της Θεατρικής Αγωγής. Σας παραπέμπω στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του σημερινού υπουργείου Παιδείας. Τραγική ειρωνεία; Εσείς τη βάλατε στο δημοτικό, εσείς τη βγάζετε…
Ένα μόνο θα θυμίσω… Από τη μια ο Περικλής άνοιξε τα θέατρα στους άπορους πολίτες με τα θεωρικά. Από την άλλη οι 30 τύραννοι πρόκοψαν στη λογοκρισία απαγορεύοντας τις «παραβάσεις» των κωμωδιών. Διαλέξτε πλευρά.
Εμείς, πάντως, προτείνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός, ενσωματώνοντας το θέατρο στην καθημερινότητα των παιδιών. Είναι ανάσα ζωής και μεγάλο «σχολείο». Μη φιμώνετε τη ζωή, μην κλείνετε το «σχολείο».
Ανθή Κοντορούση,
Χριστίνα Κανέλλου,
Ηλέκτρα Μήτσουρα,
Λία Λάμπρου
θεατρολόγοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου