Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Δείχνουν την έξοδο σε 15.000 υπαλλήλους από ΕΘΝΟΣ

ΕΩΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Δείχνουν την έξοδο σε 15.000 υπαλλήλους

Την απόλυση 15.000 υπαλλήλων από τον «στενό» δημόσιο τομέα απαίτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου.

Την άμεση απόλυση 15.000 υπαλλήλων από τον «στενό» δημόσιο τομέα απαίτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν την απόλυση 15.000 υπαλλήλων, έως το Πάσχα, συμπεριλαμβανομένων ένστολων και εκπαιδευτικών, μετά την αξιολόγηση του προσωπικού που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας απαίτησαν τον περιορισμό των προσλήψεων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις με μείωση κατά 70% των εισακτέων στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και τη δραστική μείωση των συμβασιούχων, κυρίως, εκπαιδευτικών.
Στα μέτρα που ζήτησε η τρόικα περιλαμβάνονται και οι καταργήσεις οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ, Α.Ε.) που θα οδηγήσουν στην απόλυση του προσωπικού το οποίο απασχολούν.
Σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, αποφασίστηκε η δραστική περικοπή δαπανών στα αντίστοιχα υπουργεία. Στην τοπική αυτοδιοίκηση θα περικοπούν οι δαπάνες στους ΟΤΑ κατά 400 εκατ. ευρώ και θα μειωθούν οι συμβασιούχοι από 18.000 σε 6-7.000 για το 2012. Το 2012 οι ΟΤΑ θα αναγκαστούν -όπως αναφέρουν αυτοδιοικητικοί κύκλοι- να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις τμημάτων της καθαριότητας, ενώ δεν θα αποφευχθούν και οι απολύσεις προσωπικού, αφού το μισθολογικό κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για τους δήμους μετά και τις νέες περικοπές κονδυλίων.
Προ ημερών ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε απολύσεις έπειτα όμως από αξιολόγηση του προσωπικού.
Η διαδικασία
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κριτήρια για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ η διαδικασία θα ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου, η οποία θα οδηγήσει στον περιορισμό των υπηρεσιών και στην κατάργηση οργανικών θέσεων.
Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη κάθε υπουργείου ξεχωριστά από τις Επιτροπές Αξιολόγησης και θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση ή συγχώνευση δομών (π.χ. στρατόπεδα, σχολεία κτλ.) ή ακόμα και στην απόδοση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. πολεοδομίες, καθαριότητα).
Μετά την κατάργηση οργανικών θέσεων, θα ακολουθήσει αξιολόγηση του προσωπικού και θα πραγματοποιηθεί ανακατανομή των υπαλλήλων που έχουν αξιολογηθεί θετικά, με σαρωτικές μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες, αλλά και απολύσεις ισάριθμων υπαλλήλων με τις καταργούμενες οργανικές θέσεις οι οποίοι θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό (κυρίως ΥΕ και ΔΕ).
Αποστρατεία μέσω αξιολόγησης και για ένστολους
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβεβαιώνουν ότι θα αξιολογηθούν όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των ένστολων και των εκπαιδευτικών), με σκοπό όχι την απόλυση αλλά την καλύτερη κατανομή του προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας έχει δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι διαφωνεί με τις τυφλές απολύσεις και ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε απολύσεις, έπειτα όμως από αξιολόγηση του προσωπικού.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣntsitsas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου