Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Τι απαντά ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Λαμίας για τη χορήγηση αδειών

ΛΑΜΙΑ, 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα 4.4.2012 διαβάσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο «καταγγελίες» σχετικά με το έγγραφό μας (με αρ. πρωτ. Φ.12.1/2348-20.03.2012) που αφορούσε τον προγραμματισμό κανονικών και άνευ αποδοχών αδειών.

Το έγγραφό μας επί λέξει περιελάμβανε τα εξής: «α. για κανονική άδεια πρέπει να υποβάλλονται αιτήσεις τουλάχιστον 10 ημέρες, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις, έτσι ώστε η κάθε Διεύθυνση να έχει τον εύλογο χρόνο να καλύψει το κενό που δημιουργείται, αν αυτό είναι δυνατό και β. για άδεια άνευ αποδοχών πρέπει να υποβάλλονται (οι αιτήσεις) τουλάχιστον 20 ημέρες πριν, καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα».

Θέλουμε για το συγκεκριμένο θέμα να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
1. Διαπιστώνεται ταυτότητα απόψεων αφού οι συνάδελφοι συμφωνούν με την Υπηρεσία για τις κανονικές άδειες, υπερασπιζόμενοι το ισχύον Νομικό Πλαίσιο. Ο εκπαιδευτικός ζητά τις άδειες αυτές σε έκτακτες καισοβαρές μόνο περιπτώσεις, όπως και το γεγονός ότι δεν μπορεί να τίθενται περιορισμοί. Αυτές τις περιπτώσεις τις εξαιρούμε από τον περιορισμό των δέκα (10) ημερών, με την ορθή επανάληψη του αρχικού μας εγγράφου που εστάλη άμεσα, είναι διαθέσιμο σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Στερεάς Ελλάδας και δεν έχει ληφθεί υπόψη στην «καταγγελία». Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο περιορισμός τίθεται για τις περιπτώσεις πολυήμερων κανονικών αδειών.

2. Το έγγραφό μας, σε κάθε περίπτωση, προστατεύει τους συναδέλφους, αφού έχει παρατηρηθεί το παράδοξο φαινόμενο: οι συνάδελφοι να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους χωρίς ακόμα να έχει παραληφθεί η σχετική αίτησή τους από το αρμόδιο Γραφείο (Διεύθυνση Β/θμιας ή Α/Θμιας ή Περιφερειακή Δ/νση). Βεβαίως, κάθε Συμβούλιο έχει δείξει και δείχνει απεριόριστη κατανόηση κατά περίπτωση. Η Υπηρεσία μας δεν νομοθετεί, ούτε επιχειρεί την ερμηνεία των νόμων.

3. Για τις άδειες άνευ αποδοχών, επισημαίνουμε ότι είναι αναγκαίος ο προγραμματισμός καθώς οι άδειες αυτές είναι συνήθως πολύμηνες και η Υπηρεσία οφείλει να αναπληρώσει άμεσα το κενό του συναδέλφου για την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου.

4. Ο αγώνας για την Παιδεία είναι αγώνας καθημερινός, επίπονος και πολύμοχθος. Όμως, είναι αγώνας με στοίχημα το μέλλον των παιδιών μας. Για το λόγο αυτό, συμβάλλουμε όλοι ο καθένας από την πλευρά του.   

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δρ. ΗΛΙΑΣ Ε. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου