Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ενα χρόνο... «Αγανακτισμένοι»

Με τα συνθήματα «Βγείτε στο δρόμο», «Δεν είμαστε προϊόντα στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών» διαδηλωτές από διαφορετικές περιοχές της Μαδρίτη κατευθύνθηκαν προς την Πουέρτα ντελ Σολ, όπου στις 15 Μαΐου 2011 γεννήθηκε το κίνημα των «Αγανακτισμένων».
Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να διατηρήσουν επί τέσσερις ημέρες μια «μόνιμη συνέλευση» αγνοώντας την επίσημη απαγόρευση, σύμφωνα με την οποία οι διαδηλώσεις πρέπει να ολοκληρώνονται καθημερινά στις 22:00.
«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε ακόμη εδώ, ότι χιλιάδες άνθρωποι θέλουν αλλαγή», δήλωσε η Μαρίνα Σάντος, 23 ετών ιδιωτική υπάλληλος που πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις. Η Σάντος φορούσε μια κονκάρδα που έγραφε «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός».
Ενα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έγραφε «Δικό σας το χρέος, δεν το πληρώνουμε», ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «δεν μας εκπροσωπούν» και «δεν είναι κρίση, είναι απάτη».
«Είμαστε εδώ γιατί εξακολουθούμε να είμαστε αγανακτισμένοι από τις πολιτικές λιτότητας που μας επιβάλλει η οικονομική ελίτ», δήλωσε ο Βίκτορ Βάλντες, ένας φοιτητής φιλοσοφίας 21 ετών. «Το κίνημα συνεχίζεται με την ίδια ορμή», υπογράμμισε.
Το κίνημα των «Αγανακτισμένων», το οποίο πυροδότησε η αυξανόμενη ανεργία και οι υπερβολές του φιλελευθερισμού, αιφνιδίασε πέρυσι την Ισπανία, όπου παρά την οικονομική κρίση δεν ήταν έντονη η έκφραση της δυσαρέσκειας.
Τον τελευταίο χρόνο η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, πλήττοντας το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού, ενώ η νέα δεξιά κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια οικονομική πολιτική αυστηρής λιτότητας.
Συγκεντρώσεις και στην Πορτογαλία
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώσαν σήμερα και στην Πορτογαλία στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κινητοποιήσεων με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη του κινήματος των «Αγανακτισμένων».
Στη Λισαβόνα περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. «Επισφαλώς εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενωθείτε», «παγκόσμια άνοιξη, διεθνής διαμαρτυρία», «οι ιδέες κατεβαίνουν στο δρόμο», ήταν κάποια από τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό που κρατούσαν.
«Αυτή η ημέρα είναι για εμάς ο εορτασμός των μαχών ενός έτους. Πλέον οι άνθρωποι κατανοούν την άμεση αναγκαιότητα να αντιδρούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος του κινήματος Ζοάο Καμάργκο.
Εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε αντάλλαγμα ενός δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της δόθηκε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ύφεση στη χώρα έχει επιδεινωθεί, ενώ η ανεργία, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%, επηρεάζει κυρίως τους νέους σε ποσοστό 35%.
«Έξω από το ΔΝΤ», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακουγόταν συχνά από τους διαδηλωτές, ενώ άλλοι έβαζαν στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η ανεργία μπορεί να είναι «μια ευκαιρία για να αλλάξει κανείς τη ζωή του».
«Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι στην Πορτογαλία και για τον κάθε έναν από αυτούς είναι ένα προσωπικό δράμα», κατήγγειλε ο Καμάργκο.
«Έξω ο Πάσος» ήταν το σύνθημα σε πολλές αφίσες, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες πόλεις, όπως η Πόρτο, η Κολίμπρα και η Φάρο.
Στον Αγιο Παύλο συγκεντρώθηκαν τα μέλη του «Καταλάβατε το Λονδίνο»
Εκατοντάδες «αγανακτισμένοι», μέλη του κινήματος «Καταλάβατε το Λονδίνο» συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στα σκαλιά του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας δράσης του κινήματος.
«Κάτω ο καπιταλισμός» και «Ο λαός πάνω από τα κέρδη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν στα πανώ τους οι διαδηλωτές.
«Τα προβλήματα είναι πάντα εδώ, η κρίση χειροτερεύει», προειδοποίησε ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Νέο «Οικονομικό Ίδρυμα», Τζέιμς Μίντγουεϊ, μιλώντας στο πλήθος.
Στην ιστοσελίδα του κινήματος στο Facebook περίπου χίλια άτομα εξέφρασαν την πρόθεση να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Οι οργανωτές ζήτησαν από τους διαδηλωτές να έχουν μαζί τους αντίσκηνα, τα σύμβολα των καταλήψεων των «αγανακτισμένων».
Η μεγαλύτερη «κατασκήνωση» των Λονδρέζων αγανακτισμένων, στο προαύλιο του Καθεδρικού, διαλύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. «Το κίνημα έχει αλλάξει μορφή και διαδίδεται σε άλλους ανθρώπους», εκτίμησε ο Μίντγουεϊ.
Η Τζάκι Τέρνερ, γιατρός στην υποβαθμισμένη συνοικία Τάουερ Χάμλετς του ανατολικού Λονδίνου, υπερασπίστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας (NHS).
«Υπάρχουν πολλά χρήματα για το NHS, αρκεί να μην τα σκορπάμε για να σώζουμε τράπεζες ή για να αγοράζουμε πυραύλους», υποστήριξε.
Οι Λονδρέζοι «αγανακτισμένοι» έδωσαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα το «Μανιφέστο του Μαΐου» το οποίο κηρύσσει την αλλαγή του οικονομικού συστήματος, τον εκδημοκρατισμό οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα Ηνωμένα Έθνη, την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων και την επιβολή διεθνούς φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου