Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Με λουκέτο απειλούνται δεκάδες παιδικοί σταθμοί

Αβέβαιο παραμένει το πόσοι και σε ποιους δήμους θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες. Στον αέρα ο προγραμματισμός πολλών νοικοκυριών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς παιδιών σε σταθμούς άλλων περιοχών με χαμηλή πληρότητα.

Στους 82 βρεφονηπιακούς του Δήμου Αθηναίων φιλοξενούνται 5.500 παιδιά 

Δραματικό sos εκπέμπουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να βάλουν «λουκέτο», εξαιτίας κυρίως της έλλειψης προσωπικού.Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, δέχονται απανωτά «χτυπήματα» λόγω της οικονομικής κρίσης, οι παιδικοί σταθμοί βρίσκονται στην κόψη του «ξυραφιού» και είναι αβέβαιο πόσοι από αυτούς θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινάει η νέα περίοδος φύλαξης βρεφών και νηπίων. 

Ηδη αρκετοί σταθμοί έμειναν κλειστοί την παρούσα σχολική χρονιά, εκ των οποίων αρκετοί διέθεταν σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά δεν είχαν προσωπικό να τους λειτουργήσει. 

Χαρακτηριστική περίπτωση, το Χαλάνδρι στο οποίο δύο υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί φέτος κατέβασαν ρολά, αφήνοντας εκτός 250 παιδιά, ενώ ανάλογη τύχη είχε ένας ακόμη παιδικός και στον Βύρωνα.

 Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι σταθμοί θα λειτουργήσουν
Βασική αιτία είναι οι μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων και οι λήξεις συμβάσεων, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής η δυνατότητα για νέες προσλήψεις.
Οι εγγραφές ξεκινούν στους περισσότερους παιδικούς στο τέλος Μαΐου, ωστόσο ελάχιστοι δήμοι γνωρίζουν πόσα παιδιά τελικά θα δεχθούν ή ακόμα ποια τμήματα θα λειτουργήσουν.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον Δήμο Αθηναίων, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο παιδικών σταθμών της χώρας. Στους 82 βρεφονηπιακούς φιλοξενούνται 5.500 βρέφη και νήπια. Ο προγραμματισμός, αν κι έχει ξεκινήσει, μπορεί να ανατραπεί, καθώς δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις 250 εργαζομένων.
 ροσωπικό δεν υπάρχει, αφού οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί διέθεταν συμβασιούχους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων οικογενειών
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου, αρμόδιου φορέα διαχείρισης των σταθμών, Μ. Ηλιοπούλου, για να τηρηθούν οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής απαιτούνται 650 εργαζόμενοι. «Εάν φύγουν οι συμβασιούχοι, τότε ο προγραμματισμός μας τινάζεται στον αέρα» τονίζει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα το Βρεφοκομείο, εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές σε αρκετούς σταθμούς, όπως για παράδειγμα να μεταφερθούν παιδιά από περιοχές με υψηλή ζήτηση σε κάποιες άλλες με χαμηλότερη.

Στις συνοικίες Κολωνού και Κυψέλης, οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν, ενώ αντίθετα στο κέντρο της Αθήνας π.χ. Εξάρχεια και Πλάκα, υπήρχαν φέτος κενές θέσεις. «Μπορεί να χρειαστεί να μεταστεγάσουμε παιδιά, για να καλύψουμε όσον το δυνατόν περισσότερα», υπογραμμίζει η κ. Ηλιοπούλου, αναφέροντας ότι φέτος περίπου 700 νήπια διαγράφηκαν από τους σταθμούς λόγω αλλαγής κατοικίας. Από αυτά, τα 140 ήταν παιδιά αλλοδαπών που επέστρεψαν στις πατρίδες τους.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις, αφού και ο πληθυσμός και το προσωπικό, είναι κινούμενη άμμος», σημειώνει η πρόεδρος του Βρεφοκομείου, προσθέτοντας ότι στο μέτρο του δυνατού έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες. Για παράδειγμα, έχει λυθεί το θέμα του φαγητού και της θέρμανσης, τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν φέτος οι παιδικοί σταθμοί του δήμου.
Ωστόσο, από το μενού των σταθμών θα απουσιάζει και πάλι το ψάρι, καθώς ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος, αφού οι εταιρείες σίτισης αποφεύγουν τις συνεργασίες με τους δήμους, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές.
Πάντως, η κ. Ηλιοπούλου, σημειώνει ότι και για την επόμενη σεζόν έχει γίνει πρόβλεψη, για τη σίτιση 253 παιδιών που φοιτούν σε σχολεία της πόλης, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Αλλάζουν οι προϋπολογισμοί
Προτεραιότητα στους άνεργους και τους χαμηλόμισθους
Σαρωτικές αλλαγές προωθούνται στον Δήμο Αθηναίων, που αφορούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς.Το Δημοτικό Βρεφοκομείο, που είναι αρμόδιος φορέας διαχείρισης 82 βρεφονηπιακών σταθμών, προχώρησε στην τροποποίηση του κανονισμού για να «αντεπεξέλθει στα δεδομένα της εποχής».
Αυτό, άλλωστε, υποστηρίζει η πρόεδρος Μ. Ηλιοπούλου προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε χαμηλόμισθους, καθώς επίσης αναπήρους, διαζευγμένους και μονογονεϊκές οικογένειες. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενηθούν και παιδιά ανέργων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα σε πολλούς σταθμούς.
Οι προτάσεις που θα περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να εγκριθούν, αλλάζουν τις προϋποθέσεις, ενώ μειώνουν τα τροφεία στα χαμηλά εισοδήματα και τα αυξάνουν στα πολύ υψηλά. Επίσης απαλλάσσονται όσοι γονείς είναι άνεργοι ή έχουν εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ. Ακόμα, οικογένειες μέχρι 30.000 ευρώ με κοινωνικά προβλήματα (π.χ. ανάπηροι) δεν πληρώνουν τροφεία.
Μοριοδότηση
Για πρώτη φορά, οι γονείς θα μοριοδοτούνται ώστε, όπως λέει η πρόεδρος του Βρεφοκομείου, «να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα».
Για παράδειγμα, όσοι θα έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα πριμοδοτούνται με 35 μόρια και έως 15.000 ευρώ, με 30 μόρια. Η μοριοδότηση σταματάει στα 50.000 ευρώ. Επίσης, 20 μόρια λαμβάνουν και τα παιδιά δημοτών και κατοίκων. Χαρακτηριστικά η κυρία Ηλιοπούλου αναφέρει ότι δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών, αν και υπήρχαν προτάσεις να δοθεί προτεραιότητα στους δημότες.
«Θα ήταν όμως άδικο για τους κατοίκους», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Βρεφοκομείου, η οποία προσθέτει ότι για να «ηρεμήσουν τα πνεύματα» απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αποφάνθηκε ότι και οι κάτοικοι έχουν ίσα δικαιώματα με τους δημότες, αφού πληρώνουν κι αυτοί δημοτικά τέλη.
Εκκλήσεις δημάρχων
Ζητούν εξαίρεση για τις προσλήψεις
Τον κίνδυνο να κλείσει ο ένας παιδικός σταθμός μετά τον άλλο επισημαίνουν αρκετοί δήμαρχοι, οι οποίοι ζητούν να εξαιρεθούν οι κοινωνικές αυτές δομές από την απαγόρευση των προσλήψεων που προβλέπει το Mνημόνιο.
Προσωπικό δεν υπάρχει, αφού οι περισσότεροι διέθεταν συμβασιούχους, με αποτέλεσμα σήμερα αρκετοί σταθμοί να ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί, αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων οικογενειών που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς.
Ωστόσο, τη στιγμή που οι γονείς χρειάζονται στήριξη, κοινωνική και οικονομική, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί καταρρέουν.
Η αρχή έγινε φέτος σε αρκετούς δημοτικούς σταθμούς. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δήμος Χαλανδρίου, ο οποίος δεν λειτούργησε τρεις παιδικούς σταθμούς που φιλοξενούσαν συνολικά 250 παιδιά. Το παράδοξο είναι ότι το κτίριο (Ιδρυμα Κουρτέση) στο οποίο στεγάζονταν οι εν λόγω σταθμοί διέθετε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, όχι όμως και προσωπικό.
«Αναγκαστήκαμε να μην το λειτουργήσουμε», αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Λαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η φετινή χρονιά επιφύλασσε ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη για αρκετούς γονείς του Χαλανδρίου. Δεν λειτούργησαν βρεφικά τμήματα σε κανέναν από τους σταθμούς και πάλι λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποτέλεσμα να μείνουν έξω συνολικά 100 παιδιά ηλικίας έως δύο ετών.
«Ο νόμος προβλέπει ανά 12 βρέφη 13 άτομα προσωπικό, ενώ ανά 22 νήπια απαιτούνται δύο παιδαγωγοί. Γι' αυτό κι αποφασίσαμε να κλείσουμε τα βρεφικά που απαιτούσαν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού», σημειώνει ο κ. Λαδόπουλος προσθέτοντας πως και από τον Σεπτέμβριο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσει κι άλλος σταθμός.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στον Βύρωνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ν. Χαρδαλιά, καθώς τα αιτήματα είναι πολλά, αλλά οι σταθμοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Φέτος ένας παιδικός έμεινε κλειστός, καθώς δεν υπήρχε προσωπικό να τον λειτουργήσει, ενώ συνολικά στους πέντε σταθμούς φυλάσσονται 580 παιδιά. Υπήρχαν όμως κι άλλα 400 παιδιά που δεν κατόρθωσαν να εξυπηρετηθούν. «Από τη μια μειώνεται το προσωπικό και από την άλλη οι γονείς δεν έχουν χρήματα. Η κατάσταση αυτή έχει δραματικές συνέπειες στους σταθμούς», αναφέρει ο δήμαρχος Βύρωνα.
Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν κι οι δήμοι που είχαν προβλέψει τα προηγούμενα χρόνια να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό και σήμερα διαθέτουν ελάχιστους συμβασιούχους. Στα Βριλήσσια, όπως τονίζει ο δήμαρχος Κ. Ιωαννίδης, υπάρχουν τρεις σταθμοί με 220 παιδιά, που διαθέτουν μόνιμο κυρίως προσωπικό, που κάθε έτος ενισχύεται με περίπου δέκα συμβασιούχους.
«Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των σταθμών. Αν δεν γίνουν προσλήψεις, τότε θα αναγκαστούμε να αφήσουμε παιδιά έξω», υπογραμμίζει συμπληρώνοντας ότι ενώ υπάρχει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτεί 100% τη φιλοξενία παιδιών και την πληρωμή των εργαζομένων, και πάλι δεν δίνεται η δυνατότητα για προσλήψεις.
Επίσης και στο Περιστέρι, οι προβλέψεις για τη νέα σεζόν είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Οπως σημειώνει η αρμόδια αντιδήμαρχος Ξ. Κορόγιαννη, «στους 17 σταθμούς φιλοξενούμε περίπου 1.300 βρέφη και νήπια. Πέρυσι δεν είχαν εξυπηρετηθεί περίπου 350 παιδιά, ενώ για του χρόνου εκτιμάται πως ο αριθμός θα αυξηθεί».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου