Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Τα Πειθαρχικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών και οι αρμοδιότητές τους-Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ESOS

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Mε απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου συστήνεται  σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τριμερές Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, οι αρμοδιότητες του οποίου ασκούνται από δύο (2) Τμήματα ως ακολούθως: 

 

Ι. ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ
Το πρώτο τμήμα κάθε Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι αρμόδιο για:
1. τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν στη διοικητική περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, σε:
α) σχολικές μονάδες της δημόσιας και της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
β) αποκεντρωμένες υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
γ) δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών δια βίου μάθησης και
δ) νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και  Θρησκευμάτων.
2. Τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν στη διοικητική περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης:
α) ως στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 10
του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), με εξαίρεση τους σχολικούς συμβούλους και τους διευθυντές εκπαίδευσης,
β) στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια, στα ιερατικά σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και στα εκκλησιαστικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, που προβλέπονταιστο κεφάλαιο Γ΄ του ν. 3432/2006 (Α΄ 14), καθώς και γ) ύστερα από διάθεση ή απόσπαση, σε οποιαδήποτε
άλλη θέση του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.
3. Τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), που προβλέπονται στα άρθρα 17 και 18 του ν. 3699/2008(Α΄ 199), καθώς και οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη των ιδιωτικών σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποσπώνται στην Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υπάγονται στην αρμοδιότητα του πρώτου τμήματος του πειθαρχικού συμβουλίου της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Αττικής.
Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποσπώνται σε σχολικές ή
άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς στο εξωτερικό υπάγονται στην αρμοδιότητα του πρώτου τμήματος
του πειθαρχικού συμβουλίου που λειτουργεί στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης όπου υπάγεται η διεύθυνση εκπαίδευσης από την οποία αποσπώνται.
ΙΙ. ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ
Το δεύτερο τμήμα κάθε Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι αρμόδιο για:
α) το διοικητικό προσωπικό, πλην του γραμματέα του Α.Ε.Ι., καθώς και για το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό  Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.) που προβλέπονται στα άρθρα 28 και 29 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195), αντίστοιχα, και υπηρετούν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.)που εδρεύουν στη διοικητική περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, β) το ειδικό επιστημονικό, ερευνητικό, τεχνικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό που, ανεξαρτήτως αν κατέχει οργανική θέση υπηρεσίας που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή σε άλλο Υπουργείο ή Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή Περιφέρεια ή Δήμο ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), υπηρετεί, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε σχολικές μονάδες και άλλες αποκεντρωμένες υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και εδρεύουν μέσα στα όρια της διοικητικής περιφέρειας της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, εκτός του προσωπικού που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου που συνιστάται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
γ) τα μέλη του προσωπικού κλάδων ή ειδικοτήτων των ανωτέρω παραγράφων α) και β) που κατέχουν οργανική θέση υπηρεσίας που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας,Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και υπηρετούν, ύστερα από διάθεση ή απόσπαση, σε οποιαδήποτε άλλη θέση στη διοικητική περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, εφόσον το πειθαρχικό παράπτωμα δεν σχετίζεται με την άσκηση των καθηκόντων στην υπηρεσία που έχουν αποσπαστεί.
δ) τα μέλη του προσωπικού των κλάδων ή ειδικοτήτων των ανωτέρω παραγράφων α) και β) που κατέχουν οργανική θέση υπηρεσίας που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και υπηρετούν, ύστερα από απόσπαση ή διάθεση, στο εξωτερικό, υπάγονται στην
αρμοδιότητα του δευτέρου τμήματος του πειθαρχικού συμβουλίου π ου λειτουργεί στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης όπου εδρεύει η υπηρεσία ή ο φορέας από τους οποίους αποσπώνται.
Β. Συγκροτούμε το πρώτο και το δεύτερο τμήμα ως ακολούθως:
Το πρώτο τμήμα είναι τριμερές και αποτελείται από:
α) Τον Πρόεδρο, ο οποίος είναι πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή εφέτης ή πρόεδρος πρωτοδικών
ή πρωτοδίκης των διοικητικών ή των πολιτικών δικαστηρίων ή αντεισαγγελέας εφετών ή εισαγγελέας ή
αντεισαγγελέας πρωτοδικών με τον αναπληρωτή του.
β) Ένα (1) μέλος, το οποίο είναι πάρεδρος ή δικαστικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με τον αναπληρωτή του.
γ) Έναν (1) διευθυντή της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης. Όταν ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πουχει οριστεί τακτικό μέλος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι πειθαρχικός προϊστάμενος του υπαλλήλου που διώκεται πειθαρχικά, στη σύνθεσή του μετέχει ο αναπληρωτής του.
Τα υπό στοιχείο α) μέλη υποδεικνύονται από τον πρόεδρο του οικείου δικαστηρίου ή από τον προϊστάμενο της οικείας εισαγγελίας.
Τα υπό στοιχείο β) μέλη υποδεικνύονται από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Τα υπό στοιχείο γ) μέλη υποδεικνύονται από τον Πρόεδρο του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, ύστερα από κλήρωση σε δημόσια συνεδρίαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 146Β του Μέρους Ε΄ του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007 τ.Α΄ 26) και υπηρετούν στην έδρα του εκάστου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Το δεύτερο τμήμα είναι τριμερές και αποτελείται από:
α) Τον Πρόεδρο, ο οποίος είναι πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή εφέτης ή πρόεδρος πρωτοδικών
ή πρωτοδίκης των διοικητικών ή των πολιτικών δικαστηρίων ή αντεισαγγελέας εφετών ή εισαγγελέας ή
αντεισαγγελέας πρωτοδικών με τον αναπληρωτή του.
β) Ένα (1) μέλος, το οποίο είναι πάρεδρος ή δικαστικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με τον αναπληρωτή του.
γ) Έναν (1) διευθυντή της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, για τις υποθέσεις των υπαλλήλων που ανήκουν στο προσωπικό του υπό στοιχείουβ) του δευτέρου τμήματος ή έναν (1) αναπληρωτή ή επίκουρο καθηγητή Α.Ε.Ι., με αναπληρωτή του αναπληρωτή ή επίκουρο καθηγητή άλλου Α.Ε.Ι., για τις υποθέσεις των υπαλλήλων που ανήκουν στο προσωπικό του υπό
στοιχείου α) του δευτέρου τμήματος.
Τα υπό στοιχείο α) μέλη υποδεικνύονται από τον πρόεδρο  του οικείου δικαστηρίου ή από τον προϊστάμενο της οικείας εισαγγελίας.
Τα υπό στοιχείο β) μέλη υποδεικνύονται από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Τα υπό στοιχείο γ) μέλη υποδεικνύονται από τον Πρόεδρο του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, ύστερα από κλήρωση σε δημόσια συνεδρίαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 146Β του Μέρους Ε΄ του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007 τ.Α΄ 26) και υπηρετούν στην έδρα του εκάστου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Αν ένας από τους προϊσταμένους διευθύνσεων ή ο αναπληρωτής ή επίκουρος καθηγητής υπηρετούν στο ίδιο Α.Ε.Ι. που υπηρετεί και ο υπάλληλος που διώκεται πειθαρχικά, στη σύνθεση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου μετέχει ο αναπληρωτής τους.
Γ. Έδρα κάθε Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι η έδρα της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το έργο των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων της παρούσας απόφασης υποστηρίζεται από Γραμματεία. Οι Γραμματείς ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Η θητεία των μελών των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων, τα οποία συνιστώνται, είναι δύο (2) ετών, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Κατά την πρώτη εφαρμογή, η θητεία
τους αρχίζει από τη συγκρότησή τους και λήγει την 31− 12−2014, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου εβδόμου (Μεταβατικές διατάξεις) του Ν. 4057/2012 (Α΄ 54).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου