Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Αναδρομικά οι μειώσεις μισθών και εφάπαξ από το ΕΘΝΟΣ

Επισπεύδεται η υλοποίηση μέτρων που προορίζονταν για την επόμενη διετία. Προωθούνται περικοπές στα εφάπαξ μέχρι και 40% αλλά και δραστικές μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού των ΔΕΚΟ, με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.


 

«Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις», σημείωνε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «ήταν ξεκάθαροι απέναντί μας ότι θέλουν να υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση τον Μάρτιο»
Την εφαρμογή από το φθινόπωρο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ μέτρων που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δώσει απτά δείγματα γραφής στην τρόικα και να αποκρούσει τυχόν πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διόρθωση των αποκλίσεων του φετινού προϋπολογισμού.
Το σχέδιο για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο θα τεθούν σε εφαρμογή:
  • περικοπές μέχρι και 40% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων. Η μείωση του εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους
  • δραστικές μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την καθολική και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Οπως έλεγαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από το 2011 για όσες ΔΕΚΟ δεν εφάρμοσαν τον σχετικό νόμο.
Αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου ίσως και νωρίτερα θα έχουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης.
Επισημαίνεται ότι από χθες ξεκίνησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η μείωση στα ειδικά μισθολόγια.
Στόχος είναι να διασωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια μέσω ισοδύναμων μέτρων ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έρθουν νωρίτερα για εφαρμογή εντός του έτους ορισμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όπως η επιβολή πλαφόν στο σύνολο των συντάξεων από όλα τα ταμεία και οι περικοπές των αποδοχών από ένα ορισμένο ύψος και πάνω.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η επίσπευση της εφαρμογής του «ψαλιδίσματος» των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων πρόνοιας με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, μέτρο που περιλαμβάνεται στο πακέτο του 2013-2014 αλλά που τώρα υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών μας για ανάληψη άμεσης δημοσιονομικής δράσης εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους.
Πάντως το βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος που θα έχουν τυχόν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, το χαμήλωμα του πήχη για το πλαφόν στα 2.000 ευρώ και το μαχαίρι στα επιδόματα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για να «απαλύνει» όσο είναι δυνατόν τις σχετικές ρυθμίσεις.
 
Το σχέδιο για άμεση εφαρμογή του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το σενάριο το πλαφόν για τις συντάξεις να διαμορφωθεί στα 2.500 ευρώ από 2.000-2.200 ευρώ, και οι περικοπές να ξεκινούν από συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ έναντι των 1.000 ευρώ που προβλέπει το αρχικό σχέδιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μετρήσει το δημοσιονομικό κόστος του «ήπιου» σεναρίου και να αναζητήσει τυχόν άλλες πηγές εξοικονόμησης πόρων που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν το κενό.
Ωστόσο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν λόγιο για ανεδαφικό σενάριο καθώς όπως λένε θα «αφαιρέσει» από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ και θα απορριφθεί από την τρόικα.
Το στίγμα
Το στίγμα του κυβερνητικού σχεδίου να εφαρμοστούν το 2012 μέτρα που με βάση το δεύτερο μνημόνιο έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη διετία έδωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι «έχουμε τη βούληση να υλοποιήσουμε κάποιες πολιτικές από φέτος οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο.
Ζητήσαμε εάν αυτές οι πολιτικές υλοποιηθούν νωρίτερα, να περιλαμβάνονται στα 11,5 δισ. ευρώ καθώς και όποια πρωτοβουλία αναλάβουμε τώρα και είναι εκτός υποχρεώσεών μας για το 2012».
ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Πιο νωρίς η αύξηση στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση
Υπό την πίεση της τρόικας και για να εξοικονομηθούν πόροι για τα ασφαλιστικά ταμεία εξετάζεται το ενδεχόμενο της επίσπευσης των δυσμενών αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Ειδικότερα το σενάριο προβλέπει ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65 έτη θα εφαρμοσθεί νωρίτερα από το 2015, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος. Το ίδιο θα συμβεί και με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, που οδηγεί σε συρρίκνωση του ύψους των αποδοχών. Οι μεγάλοι χαμένοι από τυχόν υιοθέτηση του μέτρου θα είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι ασφαλισμένοι με υπηρεσία κάτω από 35 έτη (κυρίως όσοι έχουν 15ετία και 25ετία).
ΤΡΟΪΚΑ
Θετικό το κλίμα στο ραντεβού με Στουρνάρα
Το κλίμα στο πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας ήταν θετικό και οι ελεγκτές έδειξαν καλή διάθεση, ωστόσο, όπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες, η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και κρίσιμη, με πολλά και καυτά θέματα ανοιχτά. «Εγινε συζήτηση επί όλων των θεμάτων. Αναφέραμε τους βασικούς άξονες αυτών των μέτρων και τις βασικές πολιτικές, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Ουσιαστικά κανένα θέμα δεν έκλεισε. Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις», σημείωνε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «ήταν ξεκάθαροι απέναντί μας ότι θέλουν να υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση τον Μάρτιο. Εμείς εκφράζουμε την επιθυμία μας να υλοποιήσουμε πολιτικές, ακόμη και εκτός Μεσοπρόθεσμου, όσο γίνεται νωρίτερα».
Από 468 μέχρι 1.872 ευρώ οι περικοπές
«Μαχαίρι» στις απολαβές υπουργών - αξιωματούχων
Ως δείγμα γραφής προς την τρόικα για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε περιστολές στις δημόσιες δαπάνες και σε μια κίνηση πολιτικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα η κυβέρνηση προχωρεί σε μειώσεις στις απολαβές κυβερνητικών αξιωματούχων και του προεδρείου της Βουλής από 468 μέχρι 1.872 ευρώ τον μήνα, ενώ παράλληλα μειώνει από 10% μέχρι 25% τα μισθώματα για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Δημοσίου. Επίκειται και απόφαση για περικοπές στις αποδοχές των γενικών γραμματέων των υπουργείων.
Με τις παραπάνω ρυθμίσεις το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 27 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου με τίτλο «Περιστολή Δημοσίων Δαπανών και ρύθμιση θεμάτων Δημοσιονομικών Ελέγχων», το οποίο ανάρτησε προς διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, περικόπτονται:
  • Από τον πρόεδρο της κυβέρνησης και τον πρόεδρο της Βουλής το ποσό των 1.872 ευρώ μηνιαίως.
  • Από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ποσό των 1.404 ευρώ μηνιαίως.
  • Από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που έχουν την ιδιότητα του βουλευτή το ποσό των 935 ευρώ μηνιαίως.
  • Από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που δεν έχουν την ιδιότητα του βουλευτή το ποσό των 468 ευρώ μηνιαίως.
Για τα μισθώματα κτιριακών εγκαταστάσεων από φορείς του Δημοσίου προβλέπονται τα εξής:
  • Για ποσό μηνιαίου μισθώματος έως 1.000 ευρώ μείωση κατά 10%.
  • Για ποσό μηνιαίου μισθώματος 1.001 ευρώ έως 2.000 ευρώ μείωση κατά 15%.
  • Για ποσό μηνιαίου μισθώματος από 2.001 ευρώ έως 3.000 ευρώ μείωση κατά 20%.
  • Για ποσό μηνιαίου μισθώματος που υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ μείωση κατά 25%.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Η λίστα Χατζηδάκη στην τρόικα
Λίστα με τις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών παρέδωσε χθες ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στους εκπροσώπους της τρόικας, με τους οποίους συναντήθηκε.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, στη λίστα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι βασικό θέμα της συζήτησης, η οποία «εξειδίκευσε» τα όσα ειπώθηκαν σε προηγούμενη συνάντηση των δύο πλευρών, ήταν η εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και η αξιοποίηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ για τον έλεγχο των συνθηκών ανταγωνισμού, για την οποία αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον Οργανισμό.
Ως προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας συζητήθηκε η άρση των εμποδίων εισόδου νέων επιχειρήσεων σε αγορές, με την υπογραφή σχετικών κανονιστικών διατάξεων που έχει ήδη ξεκινήσει από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία. Τέτοια κίνηση ήδη έγινε με το υπουργείο Παιδείας, με το οποίο συμφωνήθηκε η επίσπευση ορισμένων ΠΔ για την αδειοδότηση επαγγελμάτων. Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης εντάσσονται και οι κινήσεις περιορισμού των παρεμβάσεων του κράτους στην αγορά.
Κίνητρα
Σε ό,τι αφορά στη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη παροχής κινήτρων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, η οποία, πάντως, προϋποθέτει και την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς επίσης και το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, ενώ αναφέρθηκαν και στην πρόοδο των μεγάλων έργων, η οποία ενδιαφέρει πολύ την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει και το ΕΣΠΑ.
Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου