Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Εκθετοι εκατοντάδες εργαζόμενοι με την κατάργηση εκπαιδευτικών αδειών

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/7/2012
Της Λινας Γιανναρου
Για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών οι οποίοι εξωθούνται στην εγκατάλειψη των σπουδών τους μετά την αιφνιδιαστική ανάκληση όλων των εκπαιδευτικών αδειών κάνει λόγο οργάνωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Οπως καταγγέλλει η δικηγόρος και πρόεδρος της ΜΚΟ «Πλειάδες» κ. Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα στη σχετική κατεπείγουσα αναφορά προς τη Συνήγορο του Πολίτη κ. Καλλιόπη Σπανού, το υπουργείο Παιδείας με πρόσφατη εγκύκλιο (10-7-2012) «επέκτεινε» το μέτρο της κατάργησης των εκπαιδευτικών αδειών μετ’ αποδοχών και σε αυτές που είχαν ήδη χορηγηθεί και χρειάζονταν ανανέωση, αφήνοντας έτσι έκθετους εκατοντάδες εργαζομένους.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εκπαιδευτικού υποτρόφου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) η οποία βρισκόταν τα τελευταία δύο χρόνια σε άδεια προκειμένου να εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή. Σύμφωνα με την -μέχρι πρότινος- ισχύουσα νομοθεσία, η εκπαιδευτικός εδικαιούτο αδείας έως και 4 ετών μετ’ αποδοχών για να ολοκληρώσει το έργο της, ωστόσο η νέα εγκύκλιος «παγώνει» τις σπουδές της.
Η εν λόγω εκπαιδευτικός -όπως αναφέρεται στην καταγγελία προς τη Συνήγορο του Πολίτη- είχε περάσει με επιτυχία τις απαιτητικές εξετάσεις του ΙΚΥ στα Παιδαγωγικά κερδίζοντας υποτροφία που της εξασφάλιζε εκπαιδευτική άδεια. Από τον Ιούνιο του 2010 ως υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσκόμιζε ως όφειλε στην υπηρεσία της και στο ΙΚΥ βεβαιώσεις προόδου για την ανανέωση της άδειας. Ωσπου το υπουργείο Παιδείας πριν από λίγες ημέρες έθεσε στην ίδια και τους υπόλοιπους υποτρόφους του ιδρύματος το δίλημμα «ή άδεια χωρίς αποδοχές ή τέρμα οι σπουδές».
Πέραν του προφανούς οικονομικού και όχι μόνο πλήγματος για τους εκπαιδευτικούς, με τη ρύθμιση ουσιαστικά «πετιούνται» από το παράθυρο τα χρήματα που το κράτος έχει επενδύσει για τη μέχρι σήμερα μετεκπαίδευση των υπαλλήλων του. Και είναι πολλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός έχει λάβει από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως σήμερα μισθούς ύψους 27.856 ευρώ, ενώ στη θέση της έχει προσληφθεί -και πληρώνεται- αναπληρωτής καθηγητής. «Κόβουν τις σπουδές για τις οποίες το κράτος πλήρωνε επί δύο χρόνια», αναφέρει η κ. Κούτρα στην «Κ». Επιπλέον, δεδομένου ότι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μόνο όσοι διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους να αυτοχρηματοδοτηθούν, «εισάγεται μια έμμεση διάκριση όχι μόνο σχετικά με την πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά και στον χώρο εργασίας, δεδομένου ότι οι άδειες αυτές έχουν χαρακτήρα υπηρεσιακό», όπως υπογραμμίζει η ίδια.
«Η παρέμβαση αυτή της διοίκησης προσκρούει σε θεμελιώδη δικαιώματα», καταλήγει το κείμενο της καταγγελίας με το οποίο ζητείται από τη Συνήγορο του Πολίτη η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων το μέγεθος της βλάβης του Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πωςς η υπόθεση εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο σε απροσδιόριστου αριθμού και μεγέθους αξιώσεις για αποζημίωση.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
20/7/2012
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: να ανακληθεί άμεσα η περικοπή των εκπαιδευτικών αδειών
   Ανυπέρβλητα προβλήματα δημιουργεί η απόφαση του Υπουργείου να καταργήσει τις εκπαιδευτικές άδειες για μεταπτυχιακές σπουδές.
Σε μια περίοδο εξελίξεων στις επιστήμες της αγωγής και ενώ το Υπουργείο έχει καταργήσει όλες τις μορφές μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης, είναι καταστροφικό τόσο για τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές της, όσο και για τους εκπαιδευτικούς της,  να σταματά κάθε προοπτική αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γιατί οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών, ιδιαίτερα των χαμηλών και μέσων στρωμάτων που δεν μπορούν να καλυφθούν εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης, απαιτούν επιστημονικά αναβαθμισμένους εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα σήμερα που η διαρκής  εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών  με τις μεγάλες περικοπές, κορυφώνει όλα τα μέχρι σήμερα προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κτιριακό, υλικοτεχνικών υποδομών, προσχολική αγωγή για λίγους, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, ανάγκες ενισχυτικής διδασκαλίας, κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών, κ.α.).
Επειδή ο ίδιος ο κ. υπουργός Παιδείας στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τόνισε ότι «Πρώτος άξονας» της πολιτικής της κυβέρνησης για την παιδεία είναι «οι άνθρωποι της εκπαίδευσης» και ότι «για να μπορέσουν … οι εκπαιδευτικοί μας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του λειτουργήματός τους είναι απαραίτητη η διαρκής επιμόρφωσή τους», Επειδή εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που έχουν δώσει επιτυχείς επίπονες εξετάσεις  ή βρίσκονται ήδη στη διαδικασία υλοποίησης χρονοβόρων μεταπτυχιακών σπουδών, κάποιοι μάλιστα είναι και υπότροφοι του Ι.Κ.Υ., βλέπουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές να ακυρώνονται,
Επειδή εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βλέπουν πολύ χρόνο μελέτης και έρευνας τους, μεγάλο οικονομικό κόστος που έχουν υποστεί, να πετιέται στα σκουπίδια με απόφαση του  Υπουργείου Επειδή η μόνη διέξοδος που επιτρέπει το Υπουργείο, αυτή της άδειας άνευ αποδοχών για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών, δεν είναι λύση αλλά μάλλον ατυχής φάρσα, γιατί αφορά τους εξευτελιστικά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Σκοπεύει έστω και τώρα να ανακαλέσει την απόφαση για την περικοπή των εκπαιδευτικών αδειών; Οι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
Ιωάννης Αμανατίδης
Παναγιώτα Δριτσέλη
Θεανώ Φωτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου