Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΔΥΣΤΟΚΙΑ... ΣΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ από ΕΘΝΟΣ

ΔΥΣΤΟΚΙΑ... ΣΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ

Ποιες περικοπές σχεδιάζουν τα υπουργεία

Αν και οι εντολές του πρωθυπουργού για συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και εν γένει συρρίκνωση του κράτους, έφθασαν όχι μόνο προφορικώς αλλά και γραπτώς σε υπουργούς και αναπληρωτές, δεν φαίνεται να έχουν όλοι τείνει ευήκοον ούς στην ανάγκη περιστολής των κρατικών δαπανών.

 

 

Ποιες περικοπές σχεδιάζουν τα υπουργεία
Της Μαρίας Σπυράκη
Στις συναντήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους υπουργούς φάνηκε ότι ορισμένοι εξ αυτών έχουν άλλα σχέδια και πάντως δεν είναι έτοιμοι να βάλουν βαθιά το μαχαίρι.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης φέρεται να πρότεινε περικοπές ύψους 100 εκατ. για το υπουργείο του όταν ο στόχος είναι 2 δισ. Μάλιστα στο σχετικό ερώτημα, συνεργάτες του απαντούν ότι «δουλειά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ομπρέλα για τα άλλα υπουργεία και άρα η εξοικονόμηση που θα κάνει συνεπάγεται εξοικονόμηση και σε άλλα υπουργεία...».
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών διαμήνυσε την ενόχληση του με σχόλιο στελέχους του ότι «δεν μπορεί ένας υπουργός να καλείται να κόψει 2 δισ και να εμφανίζεται έτοιμος να κόψει 100 εκ»".
Θέμα υπάρχει και με τις δαπάνες του υπουργείου Υγείας καθώς ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέτζος επέμενε ότι μπορεί να περικόψει μόνο 300 εκ. για δύο χρόνια , ενώ ο στόχος της προσαρμογής είναι υπερδιπλάσιος.
Τελικά ο κ .Λυκουρέτζος δέχθηκε να περικόψει 600 εκ από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία ενώ εξετάζει και μέτρα που προτείνονται από το ΚΕΠΕ.
Το μεγάλο βάρος πέφτει στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο καλείται να κάνει προσαρμογή 4 δισ. ευρώ. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης έχει πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό να αποφύγει σε κάθε περίπτωση τις οριζόντιες περικοπές και ετοιμάζεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου στον εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων και την καταγραφή των συντάξεων μέσω ΚΕΠΥΟ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για την επιβολή πλαφόν.
Περικοπές ύψους 690 εκ. ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και επιπλέον έχει προτείνει ισοδύναμα 120 εκ για να σώσει τα ειδικά μισθολόγια των ένστολων. Αυτό ήταν και το θέμα της συνάντησης του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου.
Με εισήγηση για περικοπές 150 εκ προσήλθε και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος προχωρά και στην πιο μικρή προσαρμογή, καθώς το 90% της δαπάνης του υπουργείου του είναι η μισθοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου