Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Γκολ αυτοί…. σέντρα εμείς! – Του εκπαιδευτικού Γεωργίου Καρανάσιου


Φαίνεται μέχρι τώρα, ότι η Ιταλία και η Ισπανία δεν θέλησαν να συμπεριφερθούν πολιτικά όπως η Ελλάδα, δηλαδή ως χώρα προτεκτοράτο, που να λέει στα αφεντικά σ΄ όλα «ναι» κοινώς «yes men».


Τα τελευταία γκολ, μετά από δυνατή μάχη, ήταν και γηπεδικά από τον ιταλό ποδοσφαιριστή Μπαλοτέλι αλλά και πολιτικά-διπλωματικά  από τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, καθόλα θεαματικά και καθοριστικά.
Ο Μάριο Μόντι και ο Ραχόι της Ισπανίας πέτυχαν την πρώτη διπλωματική νίκη στα σημεία, ανατρέποντας την ατζέντα της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ε.Ε. μετά από εντάσεις, αντιπαραθέσεις αλλά και εκβιαστικά διλήμματα, όπως «θα μείνουμε εδώ μέχρι να ληφθεί απόφαση», απέναντι στη Γερμανο-Φιλανδικο-Ολλανδική ομάδα-μπλοκ, βοηθούμενοι από τον νεοεκλεγέντα Γάλλο Πρόεδρο  κ. Ολάντ.
Έτσι  οι δύο χώρες του νότου, η Ισπανία και η Ιταλία, πέρα από τα μαθήματα αποφασιστικότητας και σκληρών διαπραγματεύσεων που έδωσαν, πέτυχαν και το κεντρικό τους στόχο την απευθείας στήριξη των τραπεζών τους από τον Μηχανισμό σταθερότητας.
Εμείς; Ως συνήθως απόντες. Είτε είμαστε εκεί στα γήπεδα της πολιτικής είτε όχι, όπως τώρα. Τουλάχιστον μετά από κάθε «yes men» ( γκολ ) το ευχαριστιόμαστε αντιδρώντας ακαριαία με «σέντρα» στο (επι)κέντρο του αγωνιστικού (πολιτικού) χώρου.
Και τούτη φορά πάλι καθυστερήσαμε. Αντιδράσαμε πρωτότυπα όμως, με πρωθυπουργική επιστολή λέγοντας στους δανειστές, στα τραπεζικά αφεντικά  των γηπέδων της πολιτικής, ότι «η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος».
Οι σέντρες από τα «πολιτικά» γκολ άρχισαν όπως είναι γνωστό από χρόνια, όταν το χρέος της χώρας ανέβαινε επικίνδυνα από τις ίδιες κυβερνήσεις και τα ίδια μοιραία πολιτικά πρόσωπα.
Χάθηκε εντελώς η σφαίρα-τόπι την εποχή της «επανίδρυσης του κράτους», όταν η οικονομία θεωρείτο «θωρακισμένη» στην εποχή του Κ. Καραμανλή. Τα γκολ και οι σέντρες έπεσαν βροχή στη συνέχεια, όταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Γ.  Παπαντρέου κρατώντας την καυτή σφαίρα στα χέρια του, ψάχνοντας το κέντρο του αγωνιστικού-πολιτικού χώρου, ανακοίνωνε θριαμβευτικά στα ΜΜΕ από το ακριτικό Καστελόριζο την ένταξή μας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις,  όπως «με το πιστόλι στο τραπέζι»,  «θα πιέσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας» και «πως θα μπούμε στις διεθνείς αγορές από 2011″.
Συνεχίστηκαν μέχρι τελικής εξαθλίωσης με χαράτσια, φόρους, οριζόντιες περικοπές και κλέψιμο πορτοφολιών από τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Αποτέλεσμα: 1.200. 000 άνεργοι και 2.000. 000 συμπολίτες μας στο όριο της φτώχειας.
Χθες η απούσα κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, ίσως να κατάλαβαν(;) πώς θα έπρεπε να είχαν οργανωθεί και ενεργήσει πολιτικά τουλάχιστον από το 2009 μέχρι σήμερα. Πρέπει να κατάλαβαν πώς λειτούργησε διπλωματικά και «ιταλικά», ο αντίστοιχος τεχνοκράτης-τραπεζίτης και μη εκλεγμένος «Παπαδήμος» της Ιταλίας, όταν τα ιταλικά κόμματα τον άφησαν ελεύθερο να επιλέξει συνεργάτες, ουσιαστικά να κάνει ό,τι μεταρρυθμίσεις ήθελε.
Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι πρωτίστως πολιτικό και μετά οικονομικό. Όλοι οι οικονομικοί αναλυτές αναγνωρίζουν ότι αν είχε δοθεί αποφασιστική διαπραγματευτική μάχη, μόνο με τα νέα δεδομένα, θα είχαμε ελαφρύνει το χρέος προς τους δανειστές κατά 25% περίπου.
Δεν θα αφήναμε κανένα Γιούγκερ (πρόεδρο του Eurogroup) να λέει ότι «η ιταλο-ισπανική λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την Ελλάδα… γιατί θα πρέπει να εξυγιάνει οπωσδήποτε τα δημόσια οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», αν δεν παραδινόμασταν άνευ όρων και πάλι.
Τα διπλωματικά γκολ θα πέσουν σα χαλάζι σε βάρος της χώρας στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις Γιούγκερ. Η χώρα μας έχασε  διαπραγματευτικά αφού δεν μπήκε καν σ΄ αυτή τη διπλωματική μάχη και δεν άλλαξε κανένα αρνητικό δεδομένο. Μπορεί να εξαναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη ή ακόμη και να αποβληθεί δίχως  βαριές συνέπειες για το ευρώ (αν υπάρχει), γιατί δε θα έχει βελτιώσει κανένα όρο του ανάλγητου μνημονίου, όπως αρέσκεται να μας ξαναθυμίζει συχνά πυκνά ο Γιούγκερ.
Και αν ακόμη βελτιωθούν τα δημοσιονομικά, θα απέχουν πολύ έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Πάλι θα τρέχουμε πίσω από νέες δημοσιονομικές  γερμανικές προσαρμογές – προσταγές.
Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν είναι ούτε εθνικής σωτηρίας, ούτε εθνικής ενότητας, ούτε εθνικής Ελλάδας. Είναι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του χθες, που ανακυκλώνονται πολιτικά, διατηρώντας με νύχια και δόντια τις πελατειακές δομές του διεφθαρμένου και σάπιου πολιτικού συστήματος, για να «κατέχουν» εξουσία και συγκάλυψη ανομιών.
Δύο εκλογικές αναμετρήσεις με χάσιμο πολύτιμου χρόνου, για να καταλάβουμε ότι πρέπει να κυβερνήσουν αυτοί που μας χρεοκόπησαν θεσμικά, πολιτικά, πολιτισμικά, οικονομικά.
Μέτρα που ενισχύουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας κατά της πελατοκρατίας, μέτρα που μειώνουν τα ελλείμματα, που βοηθούν ουσιαστικά τη φτώχεια, που καταπολεμούν τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τη λεηλασία, τη σπατάλη, το θηρίο της γραφειοκρατίας, κ.λ. δεν δέχονται την ίδια πίεση για υλοποίηση από τους εταίρους της Ε.Ε. και τους εγχώριους πρωταγωνιστές της ολικής χρεοκοπίας. Αντιθέτως, όπως η μείωση συντάξεων, μισθών, απολύσεων, χαρατσιών, εργασιακών συμβάσεων, κ.λ. γιατί χάνονται βασιλικά προνόμια, η ίδια η εξουσία.  Γι΄ αυτό πολεμιέται λυσσαλέα κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση.
Όσο το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να κοροϊδεύει και να εξαπατά, για να κερδίζει χρόνο με διλλήματα εκφοβισμού, με προγραμματικές δηλώσεις – εκθέσεις ιδεών, με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Μεθαύριο, με ελεγχόμενες τεχνοκρατικές κυβερνήσεις, θα βάζει συνεχώς και αυτογκόλ στον εξαθλιωμένο λαό του. Ο λαός δεν ανήκει στα διεφθαρμένα μέλη της ομάδας εκπροσώπησής του και ας έχει χαρακτηριστεί από πολιτικούς καθοδηγητές ότι συμμετείχε στο συνεχές πάρτι  του «μαζί τα φάγαμε».
Ο λαός παρακολουθεί, συναινεί, εξοργίζεται, αντιδρά, ξεσηκώνεται, οργανώνεται και αντεπιτίθεται. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, λέει μία ποδοσφαιρική αρχή, πριν την εκκίνηση (σέντρα) του κάθε παιχνιδιού.
Ισχύει, όμως και στην πολιτική, τη ζωή με καλύτερα αποτελέσματα.
ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Π.Ε.
gkaranasios24@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου