Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ψαλίδι στα επιδόματα από REAL

η μερίδα του λέοντος στις περικοπές έχει για άλλη μια φορά το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς θα πρέπει να συγκεντρωθούν 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 λόγω των νέων μέτρων που ζητά η τρόικα ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, δικαιούχους εφάπαξ και προνοιακών επιδομάτων, οι οποίοι θα βρεθούν το προσεχές χρονικό διάστημα αντιμέτωποι με νέες, δραστικές περικοπές.





Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της «εξοικονόμησης πόρων με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη» κατά την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται:

• Ο περιορισμός κατά περίπου 2 δισ. ευρώ της δαπάνης για κοινωνικά επιδόματα. Από τα 90 επιδόματα που χορηγούνται σήμερα κάποια θα συγχωνευθούν, άλλα θα καταργηθούν ενώ ο αριθμός των δικαιούχων θα συμπιεστεί βάσει νέων, αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.

• Η επιβολή χαμηλότερου πλαφόν στις συντάξεις στα 2.400 ευρώ σε μικτές αποδοχές, δηλαδή σωρευτικά για τις αποδοχές από οποιαδήποτε συνταξιοδοτική πηγή, αναμένεται να θίξει περισσότερους από 200.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν διπλές συντάξεις. Από την επιβολή πλαφόν αναμένεται να εξοικονομηθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Το μέτρο αυτό θα θίξει γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, πολιτικούς μηχανικούς, εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

•Ακόμη τα 4 δισ. ευρώ θα συμπληρωθούν από περικοπές σε εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις και μείωση της επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου