Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Διορισμοί με το σταγονόμετρο από ΕΘΝΟΣ


ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ

Διορισμοί με το σταγονόμετρο

Τη στιγμή που οι συνταξιοδοτήσεις «αγγίζουν» φέτος τις 5.000, οι εκπαιδευτικοί που θα προσληφθούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι μόνο 225. Στο υπουργείο Παιδείας πάντως εκτιμούν ότι θα καλυφθούν όλα τα κενά



Μόλις 225 μόνιμοι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών θα γίνουν εν όψει του νέου σχολικού έτους, τη στιγμή που οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών «αγγίζουν» τις 5.000.
Σύμφωνα με την απόφαση, που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, θα διοριστούν 40 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων 5 δάσκαλοι και 35 νηπιαγωγοί. Στη δευτεροβάθμια διορίζονται 185 άτομα, οι μισοί εκ των οποίων είναι φιλόλογοι.
Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών για ελάχιστους διορισμούς σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια επιβεβαιώθηκαν, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα κενά θα είναι τεράστια.

Εκτός από τους μόνιμους διορισμούς, το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν και οι προσλήψεις 12.500 αναπληρωτών για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ζητήσει για φέτος 1.068 διορισμούς, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, εγκρίθηκαν μόλις 225.
Πάντως, από το υπουργείο Παιδείας εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα καλυφθούν όλα τα κενά που θα προκύψουν. «Ο όλος σχεδιασμός επικεντρώνεται αφενός στο να μην υπάρξουν κενά κατά την έναρξη του σχολικού έτους και αφετέρου να γίνει απόλυτα ορθολογική κατανομή των αναπληρωτών στις περιοχές που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες», τόνισε στο «ΕΘΝΟΣ» ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Αναφορικά με την κατανομή του αριθμού των μόνιμων εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός από τους 90 φιλολόγους, 45 θέσεις αφορούν μαθηματικούς, 27 φυσικούς κ.λπ. Εν τω μεταξύ, επισημαίνεται ότι σχεδόν 5.000 δάσκαλοι και καθηγητές έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, γεγονός που οδηγεί την αναλογία προσλήψεων/συνταξιοδοτήσεων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Θυμίζουμε πως τη φετινή χρονιά, 3.198 καθηγητές και 1.384 δάσκαλοι συνταξιοδοτούνται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 1.074 φιλόλογοι κατέθεσαν αίτηση για συνταξιοδότηση όταν οι φετινές προσλήψεις φτάνουν τις 90. Στους μαθηματικούς, 517 «εγκαταλείπουν» τα σχολεία και στη θέση τους έρχονται 45. Από τις προσλήψεις απουσιάζουν καθηγητές ξένων γλωσσών, φυσικής αγωγής, μουσικοί, πληροφορικής κ.ά.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου