Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Στην εφεδρεία με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αξιολόγηση

Σε δύο άξονες στηρίζεται το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας, όρος που «βαφτίζεται» διαθεσιμότητα μετά την υψηλών τόνων διαφοροποίηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.
Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις -πρόταση της ΔΗΜΑΡ που εντάχθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της- με τη θέσπιση αντικινήτρων, ώστε να μην παραμείνουν στην υπηρεσία όσοι υπάλληλοι βρίσκονται μια τριετία πριν από τη συνταξιοδότησή τους.
Ο δεύτερος πυλώνας βασίζεται στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού που αποτελεί σημείο-κλειδί για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας οριζόντια, όπως έγινε την περασμένη χρονιά. Η βαθμολογία με αρνητικό πρόσημο κατά την αξιολόγηση όλου του προσωπικού, διαδικασία που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2012, θα οδηγήσει στην πόρτα εξόδου τους υπαλλήλους που θα κριθούν ανεπαρκείς.
Στο πλαίσιο αυτό, θα μπουν στον μεγεθυντικό φακό του ΑΣΕΠ τα προσόντα των υπαλλήλων, όπως το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, η γνώση ξένων γλωσσών, η εμπειρία κ.ά., ενώ σχεδιάζεται να υποβληθούν σε τεστ γνώσεων και αντίληψης, ηλεκτρονικής μορφής, με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Για τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων Δ.Ε. και Υ.Ε., θα ληφθούν κατά βάση υπόψη τα χρόνια προϋπηρεσίας, η εν γένει συμπεριφορά τους στην υπηρεσία, καθώς και ορισμένα κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή κατάσταση, ύπαρξη τέκνων κ.ά.). Κατόπιν θα γίνει η επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, αφού έχει συνυπολογιστεί η βαθμολογία κατά την αξιολόγηση αλλά και τα δεδομένα που προκύπτουν από τον προσωπικό φάκελο του κάθε υπαλλήλου. Η αξιολόγηση θα φέρει μετακινήσεις εκείνων των υπαλλήλων που θα πάρουν υψηλότερη βαθμολογία, σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, στις οποίες εργαζόμενοι ίδιων καθηκόντων και ειδικοτήτων έχουν λάβει χαμηλότερο βαθμό στο τεστ. Οι υπάλληλοι με τη χαμηλότερη βαθμολογία θα βρεθούν εκτός Δημοσίου. Στόχος είναι να τεθεί σε εφεδρεία το 6-7ο/ο των ενεργών υπαλλήλων που αντιστοιχούν σε περίπου 35.000-40.000 εργαζομένους.
Της Φωτεινης Kαλλιρη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου