Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σχετικά με τις «διευκρινίσεις» του Υπ. Παιδείας για το διπλασιασμό των μορίων των συναδέλφων που διορίστηκαν μετά το 2010

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Για μια ακόμη φορά η Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας με την Αρ.πρωτ: 105756/Δ1/13-9-2012 εγκύκλιο , που αποστέλλει στις Δ/νσεις όλης της χώρας, «ερμηνεύει» αυθαίρετα το Ν.3848/2010, σε βάρος των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, σχετικά με το διπλασιασμό των μορίων της τρίτης και τέταρτης χρονιάς .
Το συγκεκριμένο θέμα το είχα θέσει για συζήτηση σε συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ, από τον περασμένο Ιούνιο, και ζήτησα από τη Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας να το διευκρινίσει άμεσα, πριν γίνουν οι τοποθετήσεις και οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, που διορίστηκαν μετά το 2010.
Ως συνήθως, η Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, αφού ξεκίνησαν τα σχολεία, έγιναν οι τοποθετήσεις, οι αποσπάσεις, κτλ. ΤΩΡΑ, 13/9/2012 «γνωμοδοτεί» ότι όσοι νεοδιόριστοι κάνουν εσωτερική απόσπαση, δε δικαιούνται το διπλασιασμό των μορίων.
Αποτελεί αυτό αυθαίρετη ερμηνεία του Νόμου 3848 αφού στο συγκεκριμένο άρθρο ο Νόμος λέει επακριβώς: «…ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας των νεοδιόριστων "σε σχολική μονάδα" της περιοχής της πρώτης τοποθέτησης, μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δυο ετών. Ο τρίτος και ο τέταρτος χρόνος μοριοδοτούνται με το διπλάσιο των μορίων της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος…».
Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι ο νομοθέτης αναφέρεται σε διετή παραμονή στην περιοχή και όχι στην ίδια σχολική μονάδα. Αυτό λέει και η διατύπωση: «…σε σχολική μονάδα…» και όχι «…στη σχολική μονάδα…».
Ως αιρετός του ΚΥΣΠΕ, ζητώ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει την παραπάνω εγκύκλιο, η οποία δε στηρίζεται ούτε στο γράμμα, ούτε στο πνεύμα του Νόμου και αποτελεί αυθαίρετη ερμηνεία της Διοίκησης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα του διπλασιασμού των μορίων για τον τρίτο και τέταρτο χρόνο χρήζει επανεξέτασης, για να μη δημιουργούνται αδικίες μεταξύ των συναδέλφων που διορίστηκαν πριν ή μετά το 2010.
Το σχετικό θέμα θα το θέσω άμεσα για συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, που εξετάζει τα θέματα των μεταθέσεων – αποσπάσεων.


Δημήτρης Μπράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου