Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Υπομονή έως και 2,5 χρόνια για τη σύνταξιοδότηση από ΕΘΝΟΣ

ΜΑΡΤΥΡΙΟ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Υπομονή έως και 2,5 χρόνια για τη σύνταξιοδότηση

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, ενώ γερά νεύρα πρέπει να έχουν όσοι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για επικουρική σύνταξη

Υπομονή έως και 2,5 χρόνια για τη σύνταξιοδότηση  Πάνω από 300.000 ασφαλισμένοι είναι στην αναμονή για σύνταξη, με τον χρόνο έκδοσης της... πολυπόθητης απόφασης να φτάνει έως και τα δυόμισι χρόνια. Στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση (δηλαδή καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία), ενώ γερά νεύρα πρέπει να έχουν και όσοι περιμένουν επικουρική σύνταξη.
Αναλυτικά στοιχεία για τον χρόνο έκδοσης της σύνταξης παρουσιάζονται σε ερώτηση που κατέθεσαν χθες έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως:

Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνολικά εκκρεμούν πάνω από 190.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και πάνω από 53.000 αιτήματα για καταβολή εφάπαξ. Σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι περιμένουν για περισσότερους από 15 μήνες προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης.
  • Στον ΟΑΕΕ η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί από 7 έως 10 μήνες, ενώ, όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως και 15 μήνες.
  • Στο ΕΤΑΑ υπάρχουν διακυμάνσεις σε κάθε τομέα. Στην καλύτερη μοίρα είναι όσοι καλύπτονται από το Ταμείο Νομικών, όπου απαιτούνται 3 με 5 μήνες. Στο ΤΣΜΕΔΕ χρειάζονται 10 μήνες, όταν όλα τα ένσημα είναι στο ίδιο Ταμείο, και πάνω από 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική. Τέλος στο ΤΣΑΥ χρειάζονται 12 μήνες, ενώ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης απαιτούνται μέχρι και 15 μήνες.
  • Στον ΟΓΑ η καθυστέρηση φτάνει τον έναν χρόνο, ενώ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 15 μήνες.
  • Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ η προθεσμία για απονομή σύνταξης κανονικά είναι τρίμηνη, ο πραγματικός χρόνος αναμονής φτάνει το 1 έτος.
Αντίστοιχα, τα αιτήματα για αναπροσαρμογή συντάξεων έχουν 15μηνη προθεσμία, η οποία στην πράξη ξεπερνά τη διετία.
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα επικουρικά ταμεία. Για παράδειγμα, στο ΕΤΕΑΜ η αναμονή φτάνει τον ενάμιση χρόνο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τη διετία.
Στο ΤΕΑΥΦΕ (φαρμακοϋπάλληλοι) απαιτούνται 18 μήνες (24 μήνες για τη διαδοχική), ενώ στο ΤΕΑΥΕΚ (υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων) χρειάζονται έως και 3 χρόνια.
Με βάση τα στοιχεία στο ΤΕΑΔΥ εκκρεμούν σήμερα 39.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και ο χρόνος αναμονής φτάνει τα 2,5 χρόνια.
Σε μόνιμο αδιέξοδο βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου εκκρεμούν περίπου 50.000 αιτήσεις και ο εκτιμώμενος χρόνος για το βοήθημα υπολογίζεται σε πέντε χρόνια.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων στο ΙΚΑ. Οπως τονίζεται από τοΤαμείο, οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στην τράπεζα, επιδεικνύοντας:
  • Την Αστυνομική Ταυτότητα.
  • Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων.
Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οσοι δεν απογραφούν δεν θα λάβουν τη σύνταξη Οκτωβρίου, καθώς και των επόμενων μηνών. Προϋπόθεση για την εκ νέου έναρξη καταβολής της σύνταξής τους είναι η απογραφή τους.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου