Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Το ψαλίδι στο εφάπαξ φτάνει τις 23.000 ευρώ


Διπλό είναι το «κούρεμα» στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, με το Ταμείο Πρόνοιας να είναι σε οικονομικό αδιέξοδο
 
Διπλό είναι το «κούρεμα» στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, με το Ταμείο Πρόνοιας να είναι σε οικονομικό αδιέξοδο. Η «μαύρη τρύπα» στο ταμείο προσεγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα από εισφορές αρκούν για την καταβολή περίπου 550 με 600 βοηθημάτων κάθε μήνα.

 
Πέρυσι το καταβαλλόμενο βοήθημα μειώθηκε κατά 20%, ενώ τώρα θα υπάρξει και νέα περικοπή κατά 22,67%. Σημειώνεται πως για τον υπολογισμό του εφάπαξ λαμβάνονται υπόψη δύο παράγοντες: τα χρόνια ασφάλισης και ο μισθός. Ειδικότερα:
Χρόνος ασφάλισης είναι τα έτη που υπηρέτησε ο υπάλληλος σαν μόνιμος και κατέβαλε νόμιμα εισφορές.
Μισθός ασφάλισης. Είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών (βασικός μισθός, επίδομα χρόνου υπηρεσίας, τυχόν υπάρχουσα ΑΤΑ και νόμιμες αυξήσεις αυτών, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και άδειας) που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της ημερομηνίας εξόδου από την υπηρεσία επί των οποίων παρακρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ταμείου δια του αριθμού 70.
Σημειώνεται πως το μηνιαίο εφάπαξ υπολογίζεται ως εξής:
Για τα πρώτα 73 ευρώ του μισθού ασφάλισης αντιστοιχεί εφάπαξ 2.025 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του μισθού ασφάλισης πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 12.
Το άθροισμα των παραπάνω ποσών προσαυξάνεται κατά 216,63% και το τελικό άθροισμα διαιρείται δια 420 (420 μήνες = 35 χρόνια).
Το δικαιούμενο εφάπαξ προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε το μηνιαίο εφάπαξ με τους μήνες ασφάλισης.
Oπως ήδη αναφέρθηκε το ποσό που προκύπτει μειώνεται κατά 20% (από πέρσι τον Νοέμβριο) και τώρα υπάρχει και νέα μείωση κατά 22,67%. Συνολικά η απώλεια για τους δημοσίους υπαλλήλους -και από τις δύο περικοπές- μπορεί να φτάσει έως και τα 23.000 ευρώ.
Οι καθυστερήσεις φτάνουν τα 2 χρόνια
Γερά νεύρα πρέπει να έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξη και το εφάπαξ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων στα ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) αυτή τη στιγμή η έκδοση της κύριας σύνταξης στο Δημόσιο μπορεί να καθυστερήσει έως και ένα έτος.
Παράλληλα στο ΤΕΑΔΥ εκκρεμούν σήμερα 39.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής να φτάνει τα 2,5 χρόνια.
Ακόμα μεγαλύτερη υπομονή χρειάζεται για το εφάπαξ, καθώς εκκρεμούν πάνω από 50.000 αιτήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία.
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο χρόνο έκδοσης της κύριας σύνταξης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών σε αυτή τη φάση στόχος είναι ο χρόνος αναμονής των υποθέσεων εντός του Γενικού Λογιστηρίου να μειωθεί έως το τέλος του έτους περίπου σε 7 μήνες.
Παράλληλα θα υπάρξει ρύθμιση ώστε για όσο διάστημα εκκρεμεί η έκδοση της σύνταξης οι δημόσιοι υπάλληλοι να λαμβάνουν το 50% του βασικού μισθού που έπαιρναν κατά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία.
 
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου