Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ζήτημα τιμής για τον Έλληνα Δάσκαλο η ελεύθερη είσοδος στα Μουσεία



Μεγάλη ήταν η έκπληξή μου, σχεδόν απίστευτη η απάντηση της Υπαλλήλου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας ότι δεν έχει ακόμα θεραπευτεί η απόφαση της 17ης Ιουνίου 2012 με το ΦΕΚ 15/06/2012, τεύχος 2ο, αρ. φύλλου 1945 με την οποίακαταργήθηκε το δικαίωμα της δωρεάν εισόδου των εκπαιδευτικών στα μουσεία, τα μνημεία, τους ιστορικούς τόπους και τους αρχαιολογικούς χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο.
Η απορία μου ήταν ακόμα μεγαλύτερη για το πώς είναι δυνατόν ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, να έχει ανακοινώσει ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν δωρεάν πρόσβαση, με δημόσια τοποθέτησή του στον Τύπο από τις 8 Αυγούστου 2012 και αυτό να μην έχει ακόμα υλοποιηθεί. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι ενήμερες και οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών σωρεύονται στα αρμόδια γραφεία των Εφορειών αναμένοντας την απόφαση που δεν έρχεται.
Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για το δίκαιο μιας τέτοιας απόφασης, έχει αρκούντως καλυφθεί το προηγούμενο διάστημα. Χρειάζεται να προτείνουμε όμως για μια ακόμα φορά ότι η δωρεάν είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους πρέπει να επεκταθεί για όλους τους πολίτες κάθε Κυριακή, όπως ίσχυε και στο παρελθόν. Είναι επιτακτική ανάγκη το ίδιο το Υπουργείο σε συνεργασία με τους φορείς της Εκπαίδευσης να διοργανώσει τακτικά προγράμματα εκπαιδευτικής ξενάγησης ως αντίδοτο στην κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας σήμερα γιατί μόνο μέσα από την Παιδεία και τον Πολιτισμό έχουμε μια σοβαρή ελπίδα να ανακάμψουμε ως κοινωνία και έθνος.
Ευελπιστούμε σε μια πιο γρήγορη απάντηση εκ μέρους του Υπουργείου μα προπαντός σε υλοποίηση των δεσμεύσεων του κ. Υπουργού. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε.
Αλεξία Λιάγκουρα
Γραμματέας ΕΛΜΕ Ηλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου