Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Περισσότερες οι αιτήσεις από τις θέσεις για μετατάξεις στα δημοτικά

Ξεπέρασαν κατά πολύ τον αριθμό οι αιτήσεις καθηγητών για μετάταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας. Συνολικά κατατέθηκαν 5.750 αιτήσεις εκπαιδευτικών για 4.600 θέσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα σχετικά αποτελέσματα (υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο περιοχές). Η πολύπλοκη διαδικασία των μετατάξεων έχει καθυστερήσει σημαντικά και τις αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών, προκαλώντας αγωνία σε περίπου 12.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις απόσπασης.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, πάντως, δηλώνει ότι η κινητικότητα των εκπαιδευτικών έχει ολοκληρωθεί και διαβεβαιώνει ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε στο «Έθνος», εντός του Σεπτεμβρίου με ειδική ρύθμιση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, θα κατοχυρωθούν οι οργανικές θέσεις όλων των «δασκάλων και καθηγητών στο σχολείο, ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν στο έργο τους».


Όπως μάλιστα συμπλήρωσε ο ίδιος, με αυτό τον τρόπο θα δοθεί τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, τη σύγχυση και την αδιαφάνεια της οργανικής θέσης και όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, που επί χρόνια δημιουργούσαν πλέγμα αβεβαιότητας. Οι εκπαιδευτικοί πάντως συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για απολύσεις με αφορμή τη διαθεσιμότητα, αλλά ο υπουργός Παιδείας επιμένει ότι η διαθεσιμότητα των 2.100 εκπαιδευτικών του Ιουλίου από το σύνολο των 150.000 εργαζομένων δασκάλων και καθηγητών, οι μετατάξεις και οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών που πλεονάζουν σε κενές θέσεις και η επανατοποθέτηση των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα σε άλλον τομέα του Δημοσίου ολοκληρώνουν την ανακατανομή των εκπαιδευτικών.
Όσον αφορά τις αποσπάσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν με το... σταγονόμετρο και ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν πάνω από 1.000 αιτήσεις.


Προβλήματα
Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα, με δεδομένο ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σύμφωνα με τον νόμο στις θέσεις τους αλλά στο μεταξύ δεν έχουν γίνει μια σειρά ακόμη υπηρεσιακών μεταβολών (τοποθετήσεις-προσλήψεις αναπληρωτών κ.τ.λ.).


Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι εάν οι οι αποσπάσεις δεν ανακοινωθούν έως την 1η Σεπτεμβρίου, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν στους τόπους της οργανικής τους θέσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται (έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής κ.τ.λ.).


Για τον λόγο αυτόν ζητούν από την πολιτική ηγεσία να διευκολυνθούν με κάθε τρόπο όσοι υπέβαλαν αίτηση για απόσπαση, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να μεταβούν στην οργανική τους θέση και ύστερα από λίγες μέρες να παρουσιαστούν στη νέα θέση όπου θα έχουν αποσπασθεί.




Αναρτήθηκε από Ονειροπαγίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου