Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΔΕΚΤΗ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣτΕ: «Παγώνει» η εγκύκλιος για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Η επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της ΟΙΕΛΕ και ανέστειλε την εκτέλεση της εγκυκλίου που απέστειλε τον Ιούλιο, το υπουργείο Παιδείας, με βάση την οποία οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων μπορούν να προχωρούν σε απολύσεις χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία.

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Πιο συγκεκριμένα η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ με την 380/13 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας για την αναστολή εκτέλεσης της εγκυκλίου που απέστειλε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στις Διευθύνσεις και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με την εγκύκλιο ερμηνεύονται διατάξεις των νόμων 4046/12, 4093/12 και Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, και υποστηρίζεται ότι σε αντίθεση με το καταργηθέν πλέον ειδικό νομικό καθεστώς για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους είναι πλέον αναιτιώδης, ενώ το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης και η προθεσμία προειδοποίησης διέπονται από τις γενικές διατάξεις για όλους τους υπαλλήλους, όπως προβλέπονται στους παραπάνω νόμους.
Η Ομοσπονδία υποστήριξε ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να χρειάζεται αναφορά (ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους), με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο.
Το ΣτΕ έκρινε ότι η επικαλούμενη βλάβη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι δυσχερώς επανορθώσιμη και ιδιαίτερα σοβαρή και συντρέχει λόγος χορήγησης αναστολής μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως που συζητείται 21/11. Δέχτηκε, επίσης, ότι η βλάβη των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή αφού με την κείμενη νομοθεσία είναι δυνατή η απόλυση για λόγους σχετιζόμενους με την επάρκεια των εκπαιδευτικών και τη βιωσιμότητα και καλή λειτουργία των εκπαιδευτηρίω
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου