Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Σχέδιο επιστράτευσης πριν… κλείσουν τα σχολεία – Και οι δάσκαλοι επί ποδός

arvanitopoulos5Το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος τονίζει ότι η κυβέρνηση εγγυάται την απρόσκοπτη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Ο κ. Αρβανιτοπουλος κρατά -επί του παρόντος- χαμηλούς τόνους αλλά σε όλες του τις δημόσιες παρεμβάσεις διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει πάση θυσία τους μαθητές και τους γονείς τους, που έχουν κάνει ήδη τον δικό τους προγραμματισμό για τη σχολική χρονιά.
Κυβερνητικά στελέχη που συνομίλησαν πρόσφατα με τον πρωθυπουργό, κάθε άλλο παρά απορρίπτουν το ενδεχόμενο της επστράτευσης και θύμιζαν ότι την ίδια επιλογή είχε κάνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλίσει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις τον περασμένο Μάιο.
Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδικογλου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης υπάρχει και αυτό το «όπλο», λέγοντας ότι επί του παρόντος δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.
Σχέδιο επιστράτευσης πριν… κλείσουν τα σχολεία
Πράγματι, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και σίγουρα μετά τις συνεδριάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα περιμένουν να διαπιστώσουν εάν οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους θα ακολουθήσουν τη «σκληρή» γραμμή των συνδικαλιστών τους, καθώς είναι κοινή η πεποίθηση στην κυβέρνηση ότι η στάση της ΟΛΜΕ δεν εκφράζει ένα σημαντικό τμήμα, την πλειοψηφία, των δασκάλων και των καθηγητών.
Με την ΟΛΜΕ αποφάσισαν να συμπορευθούν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) αλλά και οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής Εκπαίδευσης. «Για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα, που σαρώνει τον χώρο της Εκπαίδευσης, πρέπει να συμπ
Με την ΟΛΜΕ αποφάσισαν να συμπορευθούν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) αλλά και οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής Εκπαίδευσης. «Για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα, που σαρώνει τον χώρο της Εκπαίδευσης, πρέπει να συμπτυχθεί ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο», τονίζει η ΟΙΕΛΕ
Xτες η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε την πρώτη διευρευνητική συνεδρίασή της σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση τους 11μελούς Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
Χτες οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κάποια τελική πρόταση καθώς «σκληρή» στάση κρατούν μόνο δύο παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που δεν έχουν όμως την πλειοψηφία, ενώ οι υπόλοιπες (ΠΑΜΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ) διατηρούν περισσότερο μετριοπαθή στάση. Συγκεκριμένα, τα τρία μέλη της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, τα 2 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τάχθηκαν υπέρ της απεργίας διαρκείας, το ΠΑΜΕ (2 μέλη) και η ΔΑΚΕ (3 μέλη) πρότειναν μία 48ωρη απεργία και η ΠΑΣΚ (ένα μέλος) δύο 48ωρες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συνδικαλιστές θα κάνουν την πρότασή τους για κινητοποιήσεις την Πέμπτη αλλά η απόφαση θα παρθεί από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) πριν ανοίξουν τα σχολεία (στις 11 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα μαθήματα).
Στη βάση πάντως των εκπαιδευτικών επικρατεί σκεπτικισμός καθώς οι καθηγητές φοβούνται την πολιτική επιστράτευση και το «φιάσκο» του περασμένου Μαΐου, αλλά ούτε και αντέχουν οικονομικά να στηρίξουν μια απεργία διαρκείας.
Φυσικά υπάρχουν και οι «φωνές» όσων θεωρούν ότι ο χώρος της Εκπαίδευσης βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω των συνεχών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση και κρίνουν ότι αυτήν τη χρονική στιγμή απαιτείται μαζική και δυναμική αντίδραση.
Δάσκαλοι
Με την ΟΛΜΕ αποφάσισαν να συμπορευθούν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) αλλά και οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ). Οπως ανακοίνωσε η ΟΙΕΛΕ, αποφασίστηκε (κατά πλειοψηφία) ότι «για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα, που σαρώνει τον χώρο της Εκπαίδευσης, πρέπει να συμπτυχθεί ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Η ΟΙΕΛΕ θα κατεβάσει στις Γενικές Συνελεύσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της πρόταση για κοινή δράση και κινητοποιήσεις με την ΟΛΜΕ. Στην καταστροφική αυτή πολιτική ο μόνος δρόμος είναι η συλλογική και μαζική αντίσταση ολόκληρου του κόσμου της Εκπαίδευσης. Η Ομοσπονδία μας θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις για την εκπλήρωση αυτού του στόχου».
Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία (η οποία χτες συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο προερχόμενο από τη ΔΑΚΕ) προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις στον χώρο της Εκπαίδευσης.
Αντίθετη στις κινητοποιήσεις η ΔΗΜΑΡ
Ανταλλαγή βολών με τους συνδικαλιστές
Ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου εξέφρασε, χτες, την εκτίμηση ότι οι καθηγητές δεν θα ακολουθήσουν την ΟΛΜΕ σε περίπτωση που κηρύξει απεργία καθώς η Ομοσπονδία δεν εκπροσωπεί τον μέσο καθηγητή, ενώ και μεταξύ των μελών της επικρατεί «πολεμικό κλίμα».
Προσέθεσε επίσης ότι η ΟΛΜΕ δημιουργεί τεχνητή πόλωση και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί τους μαθητές για να δημιουργήσει αναστάτωση στα σχολεία.
Tην αντίθεση της ΔΗΜΑΡ σε ενδεχόμενη απόφαση της ΟΛΜΕ για κλείσιμο των σχολείων με απεργιακές κινητοποιήσεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, τονίζοντας: «Να μην προχωρήσει (η ΟΛΜΕ) σ” αυτήν την αντιπαράθεση, έχοντας ως όπλο τα κλειστά σχολεία. Μια κινητοποίηση, μια απεργία, για να έχει επιτυχία πρέπει πρώτα και κύρια να έχει μαζί της την κοινωνία. Αν είναι κλειστά τα σχολεία, η κοινωνία θα στραφεί απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Αυτό είναι μέγιστο λάθος».
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου