Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Συγκροτήθηκε το ΔΣ της ΔΟΕ - Η "Δημοκρατική Συνεργασία" έδωσε λύση στο αδιέξοδο

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 Δυο μήνες μετά την εκλογή του, συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

 Η Δημοκρατική Συνεργασία προσπάθησε σ΄ όλο αυτό το διάστημα να θέσει όλες τις παρατάξεις προ των ευθυνών τους και, μπροστά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος, να συγκροτηθεί ένα ΕΝΩΤΙΚΟ, ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ με τη συμμετοχή όλων.

 Πιστεύαμε και πιστεύουμε πως σ΄ αυτή τη συγκυρία, που γκρεμίζονται τα πάντα γύρω μας, που οι απολύσεις έφτασαν στην πόρτα μας, το νέο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αυτό το μήνυμα ΕΝΟΤΗΤΑΣ έπρεπε να εκπέμψει στους συναδέλφους και στην κοινωνία. Ότι είμαστε ένα συνδικάτο που προασπίζεται ΕΝΩΤΙΚΑ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ τα δικαιώματά μας και θέτει σε δεύτερη μοίρα τα μικρά, τα μικροπαραταξιακά "οφέλη".

 Δυστυχώς, σ’ ολόκληρο αυτό το δίμηνο συναντήσαμε έναν τοίχο από τις παρατάξεις, κυρίως , ΤΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και της ΕΡΑ, και δευτερευόντως του ΠΑΜΕ.

 Οι μεν ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δήλωσαν ότι δεν συμμετέχουν στη συγκρότηση και δεν ψηφίζουν κανέναν, η δε ΕΡΑ αφού αρχικά πρότεινε "αριστερό!!!" προεδρείο, ενώ ήδη γνώριζε πως οι Παρεμβάσεις δεν δέχονται, στη συνέχεια ζητούσε τη συμμετοχή όλων προκειμένου να συμμετέχει.

 Το ΠΑΜΕ, ενώ στην αρχή δήλωσε ότι θα συμμετέχει στη συγκρότηση του Δ.Σ., και πρότεινε να μείνουν κενές θέσεις στα αξιώματαγια τις παρατάξεις που δε θα συμμετείχαν, στη συνέχεια άλλαξε πορεία και ζητούσε και αυτό τη συμμετοχή όλων, προκειμένου να συμμετέχει.

 Προτείναμε, οι τέσσερις παρατάξεις που συμφωνούν να συγκροτηθεί το προεδρείο, να συμμετέχουν και να λυθεί το ζήτημα, αφήνοντας εκτός μόνο την παράταξη που δεν συμμετείχε στη συγκρότηση (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ), γιατί έχουν επιλέξει την ανευθυνότητα μπροστά στα προβλήματα του Κλάδου, αλλά ούτε αυτό το δέχθηκαν.

 Δυστυχώς, είναι φανερό πως τα όποια μικροπαραταξιακά "οφέλη" υπερίσχυσαν της προάσπισης των δικαιωμάτων των συναδέλφων, που αυτή τη στιγμή είναι στο στόχαστρο του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης.

Δεν μπήκαν στη συγκρότηση γιατί:

ü Θέλουν να «δείχνουν με το δάχτυλο» τους άλλους, πως αυτοί φταίνε για τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις υπάρχουν

ü Θέλουν εκ του ασφαλούς να κάνουν μόνο κριτική και να μην αναλαμβάνουν καμιά θέση ευθύνης, δικαιώνοντας τον τίτλο των εκπροσώπων της συνδικαλιστικής ανευθυνότητας που τους έχει αποδοθεί.

 Ζητούν, τελικά, την εκλογική στήριξη από τους συναδέλφους, όχι για να λειτουργήσουν υπεύθυνα αλλά για να είναι παρατηρητές στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., εργαζόμενοι μόνο για την απαξίωσή του, προκειμένου να επικρατήσει το «χάος» των δήθεν ανεξάρτητων συντονιστικών που εξυπηρετούν τις κομματικές επιδιώξεις τους.

 Βέβαια ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ τα ίδια στην ΟΛΜΕ. Εκεί οι παρατάξεις της ΕΡΑ και των ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συμμετείχαν στη συγκρότηση του Προεδρείου, καταλαμβάνοντας μάλιστα τα αξιώματα του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα. Κι αυτό όμως το Προεδρείο "προγραμματικής σύγκλισης" δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις ιστορικά χειρότερες για τον κλάδο των καθηγητών εξελίξεις, όπως τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, τις υποχρεωτικές μετατάξεις κτλ. Για αυτό βέβαια δεν λένε κουβέντα.

 Υποστηρίζουμε δηλαδή με απλά λόγια, πως όποιος σήμερα προβάλλει την "καθαρότητα" των απόψεών του, ορθώνει διαχωριστικές γραμμές και "τείχη" και δε συμβάλλει στην ΕΝΟΤΗΤΑ και τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ όλων των εργαζομένων, απλά ρίχνει νερό στο μύλο των αντιλαϊκών πολιτικών της Κυβέρνησης και της Τρόικας.

 Αν ήταν τόσο εύκολο να ανατραπούν οι πολιτικές αυτές με "προεδρεία προγραμματικής σύγκλισης" θα το κατάφερναν και στην ΟΛΜΕ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 Η Δημοκρατική Συνεργασία, μπροστά σ΄ αυτό το αδιέξοδο, με αίσθημα ευθύνης, με σεβασμό στην ψήφο των συναδέλφων και μπροστά στο ενδεχόμενο να διορισθεί διοίκηση με δικαστική απόφαση, έδωσε λύση συμμετέχοντας στη συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., καταλαμβάνοντας τα αξιώματα του Αντιπροέδρου, του Ειδικού και του Οργανωτικού Γραμματέα.

 Σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και αφού για δυο ολόκληρους μήνες εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια για να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις στη συγκρότηση του Δ.Σ., θεωρήσαμε ότι τα προβλήματα όπως : η οικονομική εξαθλίωση, τα πειθαρχικά, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα, οι απολύσεις μέσω της αδιοριστίας των συναδέλφων μας αναπληρωτών, η καθυστέρηση στις υπηρεσιακές μεταβολές, το νέο καθεστώς των μετατάξεων, οι αυταρχικές και με αδιαφανείς διαδικασίες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, η καταστρατήγηση σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων μας, ο καθημερινός ευτελισμός ,η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού και η έναρξη της πιο δύσκολης σχολικής χρονιάς σε λίγες μέρες, δεν άφηναν πλέον κανένα περιθώριο καθυστέρησης. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας και τα οποία απαιτούσαν την άμεση συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

 Παρά το γεγονός ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συγκροτήθηκε σε σώμα από δυο μόνο παρατάξεις, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως αυτό που χρειάζεται στη συγκεκριμένη στιγμή είναι ένα ΕΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ. Γι’ αυτό καλούμε, έστω και τώρα τις παρατάξεις που δεν συμμετέχουν να αλλάξουν στάση κι εμείς δηλώνουμε ότι θα παραιτηθούμε άμεσα από θέσεις ευθύνης που αναλάβαμε για να δώσουμε λύση στο αδιέξοδο, προκειμένου να δώσουμε το μήνυμα της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.

 Η Δημοκρατική Συνεργασία πιστεύει πως το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πρέπει να κινηθεί άμεσα σε αγωνιστική κατεύθυνση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών που πλήττουν την εκπαίδευση , τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους.

 Με δεδομένο ότι η 82η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δεν πήρε αποφάσεις για αγωνιστικό πλαίσιο θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ενημέρωσης των συναδέλφων και μέσα από έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις να ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του κλάδου.

 Πέρα, όμως, από τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος πρέπει σήμερα κιόλας το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για τα θέματα των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών (μετατάξεις ,αποσπάσεις , προσλήψεις). Θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα το ζήτημα με τις οργανικές θέσεις των συναδέλφων μας των ειδικοτήτων, των οποίων η αίτηση για μετάθεση δεν ικανοποιήθηκε επειδή δεν υπήρχαν κενά , ενώ τώρα συστήνονται χιλιάδες οργανικές θέσεις σ΄ ολόκληρη τη χώρα. Είναι, επίσης, απαράδεκτο πέντε ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χιλιάδες εκπαιδευτικοί να μην γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα διδάξουν επειδή δεν έχουν γίνει ακόμη οι αποσπάσεις και οι τοποθετήσεις. Είναι άμεση η ανάγκη να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις απόσπασης , εκεί όπου υπάρχουν κενά, και να γίνουν ΤΩΡΑ οι απαραίτητοι μόνιμοι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία το Σεπτέμβρη.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Από τη Γραμματεία της
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου