Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

«Απεργήστε μέχρι να πεινάσετε»

Η κυβέρνηση υιοθετεί στάση αναμονής απέναντι στο κύμα κινητοποιήσεων που έχει ξεσπάσει σε Παιδεία, Υγεία και ΔΕΚΟ. Παράλληλα προσπαθεί να ενοχοποιήσει για όλα την... Αριστερά και να αξιοποιήσει το «παραμύθι» του πλεονάσματος.
Της Αλίκης Μάτση
Τακτική υπομονής και αναμονής μέχρις εξαντλήσεως των οικονομικών αποθεμάτων των απεργών υιοθετεί η κυβέρνηση, ελπίζοντας στον εκφυλισμό του αγώνα τους και προσπαθώντας να δημιουργήσει εικόνα σταθερότητας που ουσιαστικά όμως κρύβει την αγωνία της για το κύμα των κινητοποιήσεων το οποίο έχει να αντιμετωπίσει. Παράλληλα, σε επικοινωνιακό επίπεδο, δίνει έμφαση στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, που τείνει να γίνει η καθημερινή κυβερνητική καραμέλα, όπως και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό (συγκριτικά με πέρυσι τον ίδιο καιρό), επιχειρώντας να πείσει πως η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια έρχεται οσονούπω… Ενα δεύτερο επικοινωνιακό χαρτί είναι η «αντίσταση έναντι εξωφρενικών απαιτήσεων» της τρόικας, όπως η πτώχευση των αμυντικών βιομηχανιών, αλλά και άλλων εταιρειών όπως ο ΟΣΕ. 

Συγκεκριμένα, η στάση που η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί έναντι των απεργών της ΟΛΜΕ, ενώ σήμερα ανοίγουν τα σχολεία, φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί έναντι όλων των κλάδων που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Η κυβερνητική γραμμή, όπως περιγράφηκε στην «Εφ.Συν.» από υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, είναι «θα περιμένουμε έως ότου δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τα δάνειά τους. Διότι, ως γνωστόν, οι αποδοχές τους κόβονται για όσες μέρες απεργούν».

Χωρίς επιστράτευση

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε αυτή τη φάση, καθώς έχει ανοιχτά μπροστά της πολλά κοινωνικά μέτωπα (τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους εργαζόμενους στις αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων), να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα όπως επιστράτευση, που ωστόσο είχε χρησιμοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Και αν κατ’ αρχήν η γραμμή που εκπορεύεται από το Μαξίμου και εκφράζεται από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και βουλευτές -πρόσφατα παραδείγματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης- είναι αυτή των εκκλήσεων για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι απεργίες στην κοινωνία, είναι βέβαιο ότι σε λίγο διάστημα το… τροπάριο θα αλλάξει. Στόχος, η δημιουργία αντιπαλοτήτων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, που βεβαίως θα περιβληθεί τον πολιτικό μανδύα ότι τα πάντα υποκινούνται από την Αριστερά και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, και ελπίδα ότι θα λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Κατά τα λοιπά, στο επικοινωνιακό επίπεδο, όπως και όλες τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση εστιάζει στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Χθες ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που είπε πως «πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πρώτο σαφές δείγμα ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι πλέον καθημερινά νέα δανεικά. Νοικοκυρεύουμε τα του οίκου μας και στεκόμαστε στα πόδια μας».

Στην ίδια συνέντευξη ο Σ. Κεδίκογλου περιέγραψε το αφήγημα που η κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί εφεξής για να καταδείξει τις… επιτυχίες της. Μίλησε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα σημάνει ρευστότητα στην αγορά, για μείωση το 2014 του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 15%, αλλά και για τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων από το 2014, ενώ διέψευσε για άλλη μια φορά ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μπει λουκέτο και στον ΟΣΕ. Ωστόσο, ο κ. Κεδίκογλου δεν διέψευσε ουσιαστικά ότι σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από τις Βρυξέλλες, αφού είπε πως «έχουμε μια σταθερή θέση να μη σχολιάζουμε αυτές τις τοποθετήσεις γιατί διαψεύδονται στην πράξη».

ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

Κυβερνητικές πηγές επέμεναν και χθες πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί το λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες που ζητεί η τρόικα. Η σχετική επιστολή προς τις Βρυξέλλες θα αποσταλεί εντός της εβδομάδας. Οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά τα ΕΑΣ, η κυβέρνηση προτείνει τη διατήρηση του στρατιωτικού σκέλους της βιομηχανίας και την εκκαθάριση των υπολοίπων. Για την ΕΛΒΟ ζητείται να παραμείνει στο Δημόσιο το κομμάτι της κατασκευής των οχημάτων στρατού και να πωληθούν τα υπόλοιπα, ενώ προτείνεται η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου