Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

«Ξυπνούν» τα πειθαρχικά συμβούλια του δημοσίου

mitsotakis_kyrΣτο θέμα της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο, επανήλθε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η εποχή της ατιμωρησίας πέρασε ανεπιστρεπτί» και ότι «οι παθογένειες του παρελθόντος δεν γίνονται πλέον αποδεκτές».
«Μέχρι πρόσφατα ήταν έντονο το φαινόμενο με πειθαρχικά συμβούλια που δεν συνεδρίαζαν, ΕΔΕ που δεν ολοκληρώνονταν, κ.λπ. Εκατοντάδες υποθέσεις χρόνιζαν και γενικά υπήρχε η αίσθηση ότι υπάρχει μια ομερτά προστασίας δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι διώκονται πειθαρχικά. Το καθεστώς αυτό αλλάζει» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα το πρώι τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλήςγια θέματα που συνδέονται με την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο.
«Με τη βελτίωση του μηχανισμού ελέγχου των πειθαρχικών παραπτωμάτων, την επιτάχυνση της έρευνας για τυχόν πλαστά πιστοποιητικά και με μια σειρά ακόμα από ανάλογες ενέργειες το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθιστά πλέον σαφές ότι η εποχή της ατιμωρησίας στο Δημόσιο πέρασε ανεπιστρεπτί» πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:
• Καταγράφηκε επακριβώς το σύνολο των ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους
• Επιταχύνθηκε σημαντικά η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και η εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων μέσω του συστήματος παρακολούθησης της πειθαρχικής διαδικασίας από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
• Έγινε σαφές ότι οι παθογένειες του παρελθόντος δεν γίνονται πλέον αποδεκτές
• Το 2013 εκδόθηκαν 1.645 αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, που επέβαλαν την ποινή της οριστικής παύσης σε 248 περιπτώσεις. Ανετράπη η νοσηρή αντίληψη που επικρατούσε ότι από το δημόσιο δεν αποχωρεί κανείς για πειθαρχικά παραπτώματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου