Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Εξομοιώνονται πτυχία κολεγίων – ΑΕΙ

image
Χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΑΟΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), θα μπορούν σύντομα να ασκούν το επάγγελμά τους οι απόφοιτοι όσων ελληνικών κολεγίων συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, με πρώτους όσους έχουν σπουδάσει Νομικά και θέλουν να γίνουν δικηγόροι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τροποποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, οι απόφοιτοι των νομικών σχολών από κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, θα εγγράφονται πλέον στους δικηγορικούς συλλόγους με τη διαδικασία που ισχύει και για τους πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων, χωρίς να χρειάζεται η προηγούμενη αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ. Η κρίσης της επαγγελματικής επάρκειας αυτών των πτυχιούχων περνάει στα χέρια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Αναμένεται αντίστοιχο άνοιγμα σε άλλα επιστημονικά επαγγέλματα (γιατροί, οικονομολόγοι, μηχανικοί κλπ), με αντίστοιχη μετατόπιση του βάρους στους ανάλογους συλλόγους και επιμελητήρια.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι απόφοιτοι Νομικής των κολεγίων έπρεπε είτε κάνουν αίτηση αναγνώρισης στον ΔΟΑΤΑΠ και να δώσουν εξετάσεις σε πρόσθετα μαθήματα και δοκιμασίες στα ελληνικά πανεπιστήμια, είτε να πάνε στην Κύπρο για δωδεκάμηνη πρακτική και μετά να γυρίσουν στην Ελλάδα ως «κοινοτικοί» δικηγόροι.


Μ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου