Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είπε ο Υφ. Παιδείας για τον ΑΣΕΠ, τα κενά, αριθμό αναπληρωτών στον ΣΚΑΙ


Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο κάλυψης τους και την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού μίλησε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος στην εκπομπή «ΣΚΑΪ ΤΩΡΑ» και στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου.


Για τον αγιασμό στα σχολεία:

«Στις 11 Σεπτεμβρίου έγινε αγιασμός σε όλα τα σχολεία της χώρας. Πριν από τρεις μήνες που αναλάβαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ο κ. Λοβέρδος , εγώ και ο κ. Κουκοδήμος –τότε-, είχαμε ως πρώτο και μοναδικό μέλημα να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου. Να γίνει αγιασμός σε όλα τα σχολεία. Ήταν ένας αγώνας δρόμου και αντοχής».

Για τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό:

«Όταν ξεκινήσαμε πριν από πέντε μέρες είχαμε 127.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, που στελεχώνουν τα σχολεία της χώρας μας, δημοτικά, νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια. Υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός κενών τον οποίο είχαμε προσδιορίσει στις 22.000. Έπρεπε να καλύψουμε αυτόν τον αριθμό με συντονισμένες ενέργειες. Πρώτον να μειώσουμε τον αριθμό χωρίς να διαταράξουμε την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και δεύτερον να διασφαλίσουμε αυτόν τον αριθμό πιστώσεων.

Σήμερα έχουμε εξασφαλίσει 16.000 αναπληρωτές στο σύνολό της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα υπάρξουν κάποια κενά τα οποία θα προσδιοριστούν, γιατί το θέμα των κενών δεν μπορεί άμεσα να ξεκαθαριστεί, διότι προκύπτουν στην πορεία άλλα κενά τα οποία δεν τα μπορούμε εξ αρχής να υπολογίσουμε».

Για τους αριθμούς των αναπληρωτών:

«Από τις 16.000 των αναπληρωτών έχουν τοποθετηθεί 4.900 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 1.500 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων στην Ειδική Αγωγή και επιπλέον έχουμε εμείς στη διάθεσή μας περίπου 10.000 αναπληρωτές, οι οποίοι μέχρι το τέλος του μήνα το αργότερο θα τοποθετηθούν ανάλογα με την εικόνα που θα έχουμε από τις περιφερειακές διευθύνσεις για τα κενά. Κρατάμε τη δυνατότητα πρόσληψης 1.000 αναπληρωτών για να καλύψουμε και τις έκτακτες περιπτώσεις, δηλαδή για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις εγκυμοσύνες, τις άδειες για λόγους υγείας. Προβλέπουμε ότι για πρώτη φορά το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουμε καλύψει όλα τα κενά.

Για τον τρόπο κάλυψης των κενών:

«Κάναμε κάποιες κινήσεις οι οποίες έπρεπε να γίνουν. Μειώσαμε τον αριθμό των αποσπάσεων, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς που φεύγουν από τις τάξεις και πάνε σε διάφορους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι πάλι επιτελούν έργο, αλλά επειδή θεωρήσαμε ότι κυρίαρχο είναι να βρίσκεται ο εκπαιδευτικός στην τάξη, μειώσαμε τον αριθμό των αποσπάσεων στους απαραίτητους και απολύτως αναγκαίους αριθμούς.

Δώσαμε παράλληλες αναθέσεις σε καθηγητές έτσι ώστε να μπορούν να διδάξουν κάποια άλλα μαθήματα και να συμπληρώνουν το ωράριό τους. Εκμεταλλευόμαστε λοιπόν όλο αυτό το δυναμικό χωρίς να διαταράξουμε το ωράριο του εκπαιδευτικού, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού.

Τα κενά είναι ισομερώς κατανεμημένα και θα καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα με το νέο κύμα, όπου θα σταλούν αναπληρωτές σε όλα τα σχολεία. Μέχρι τώρα όλους τους στόχους που έχουμε θέσει ως Υπουργείο έχουν όλοι εντός των χρονικών ορίων που θέσαμε, πραγματοποιηθεί».

Για την πρόσληψη προσωπικού και τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ:

«Από το 2008 έως μέχρι σήμερα, έξι χρόνια δηλαδή, δεν έχουν γίνει διορισμοί στο Υπουργείο Παιδείας. Και παρατηρείται ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών που φεύγει από την ενεργό υπηρεσία, λόγω συνταξιοδότησης ή για κάποιους άλλους λόγους και δεν αντικαθίστανται. Κατά μέσο όρο, τα δύο τελευταία χρόνια, έχουμε 5.500 με 6.000 αποχωρήσεις ,11.000 τα προηγούμενα χρόνια και δεν γίνονται προσλήψεις. Δεν γίνονται προσλήψεις γιατί υπάρχει πρώτα απ όλα αυτό το δεσμευτικό στο Υπουργείο Παιδείας, το 1 προς 10, έναντι του 1 προς 5 που υπάρχει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Και το χειρότερο είναι ότι μέχρι τώρα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας δεν ισχύει ούτε το 1 προς 10. Έχουμε λοιπόν την διαρκώς ανανεούμενη την απειλή του χρόνου να μην μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Θα σας πω δημόσια αυτήν την στιγμή ότι πλέον, αυτός ο τρόπος κάλυψης λειτουργίας των σχολείων (σ.σ. μέσω αναπληρωτών) έχει εξαντλήσει φέτος, μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια το βίο του.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι αυτό και που με πρωτοβουλία του κ. Λοβέρδου έχει γίνει και έχει τονιστεί αρκετές φορές, και είμαστε πια σε μία ώριμη φάση συζήτησης να γίνουν ουσιαστικά δύο πράγματα: Το πρώτο να μην ισχύσει πια το 1 προς 10 στο Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε να καλύψουμε το χαμένο διάστημα… Μπορεί να έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεγάλες αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Άρα λοιπόν η πρώτη προσπάθεια που πιστεύω ότι θα καρποφορήσει - και ο κ. Λοβέρδος καταβάλει έντονη προσπάθεια είναι να καταργηθεί το ένα προς δέκα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις σε ένα ικανό αριθμό, περίπου 10.000 εκπαιδευτικών, οι οποίοι, την επόμενη άνοιξη, να έρθουν μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας για να μπορέσουν το επόμενο Σεπτέμβριο τα σχολεία να ξεκινήσουν κανονικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου