Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Το Καρπενήσι τίμησε τον Πολιούχο του, Άγιο Νικόλαο


Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος ο Άγιος Νικόλαος ο Καρπενησιώτης, πολιούχος της ευρυτανικής πρωτεύουσας.

Σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό της Παναγίας τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντων, του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου καθώς και του ο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Μητροπολίτη κ. Τιμόθεος.

Μετά το πέρας αυτής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην οποία συμμετείχαν οι αρχές του τόπου και πλήθος πιστών.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στο Καρπενήσι και η παράδοση αναφέρει ότι σπίτι του ήταν εκεί που είναι σήμερα το εκκλησάκι προς τιμήν του. Γεννήθηκε το 1650μ.Χ. Περίπου 15 χρονών έφυγε για την Πόλη, για να βοηθήσει στο παντοπωλείο που είχε ο πατέρας του και γι” αυτό πήρε το όνομα «Παντοπώλης». Λένε ότι το επώνυμο του ήταν Καρανίκας. 

Στην Πόλη ο πατέρας του τον έστειλε να μάθει τούρκικα σ” ένα Μωαμεθανό κουρέα, ο οποίος ήξερε την τούρκικη γλώσσα. Μια μέρα ο δάσκαλος του έδωσε ένα χαρτί να το διαβάσει μπροστά σε άλλους Τούρκους. Το χαρτί αυτό ήταν το «σαλαβάτι» η ομολογία δηλαδή της Μωαμεθανικής πίστης. Όταν ο Νικόλαος τελείωσε την ανάγνωση οι Τούρκοι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν: «Έγινες Τούρκος Νικόλαε, γιατί διάβασες την ομολογία της πίστεως μας».

Ο Νικόλαος όταν κατάλαβε το τέχνασμα των Τούρκων, φώναζε δυνατά: «Είμαι Χριστιανός και οφείλω να διαβάσω ότι μάθημα μου δώσει ο δάσκαλος μου». Τότε οι Τούρκοι τον πήγαν στον Καϊμακάμη (άρχοντα) λέγοντας του ότι κορόιδευε την πίστη τους. Ο Καϊμακάμης του είπε «Νικόλαε, γιατί δεν γίνεσαι Τούρκος;».

Ο Νικόλαος με λαμπρή φωνή του είπε ότι πιστεύει στον Χριστό και είναι έτοιμος να πεθάνει για το όνομα του. Τότε του έδεσαν τα χέρια πίσω και τον κρέμασαν σε ένα στύλο. Όσες φορές κι αν προσπάθησαν να του αλλάξουν την πίστη δεν τα κατάφεραν. Στο τέλος με διαταγή του Καϊμακάμη του έκοψαν το κεφάλι στις 23 Σεπτεμβρίου 1672.





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου