Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ενίσχυση και επέκταση του θεσμού των Πειραματικών Σχολείων

Ενίσχυση και επέκταση του θεσμού των Πειραματικών ΣχολείωνΣτην εκπόνηση μελέτης για την ενίσχυση και την επέκταση του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας.
Όπως είναι γνωστό, η επέκταση των Πειραματικών Σχολείων αποτελεί έναν από τους στόχους του υπουργείου και γι αυτό άλλωστε κατατέθηκε και σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι "κατ' εξαίρεση και για λόγους που υπαγορεύονται από την ανάγκη προαγωγής της δημόσιας εκπαίδευσης, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, η οποία εκδίδεται με σύμφωνη γνώμη της ΔΕΠΠΣ δύνανται να χαρακτηρίζονται υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, για την υλοποίηση του σκοπού των ΠΠΣ, σύμφωνα με το άρθρο 36 του παρόντος και χωρίς την ύπαρξη των προϋποθέσεων των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου. Στην ίδια απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για την πλήρωση των θέσεων στο ΠΠΣ μετά τον χαρακτηρισμό ή την ίδρυση του Π.Π.Σ.".

Όσον αφορά τη μελέτη αυτή, θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

• Διεξαγωγή έρευνας στην εκπαιδευτική κοινότητα των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.
• Αποτίμηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.
• Προσδιορισμό δράσεων για την ενίσχυση και επέκταση της πειραματικής εφαρμογής τους στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με αναφορά στο εκπαιδευτικό υλικό, τις διδακτικές πρακτικές, τις δημιουργικές δράσεις, τις πρακτικές διοίκησης, της αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου κ.λπ.
• Προτάσεις για την ανάδειξη και την περαιτέρω αξιοποίηση των καλών πρακτικών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και τη διάχυσή τους στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος.
• Προτάσεις για την επέκταση της εφαρμογής του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων με εκπαιδευτικά, γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
• Προτάσεις για Πράξεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-20 και θα αφορούν στην ενίσχυση και υποστήριξη εφαρμογής του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. Οι προτεινόμενες πράξεις θα περιλαμβάνουν περιγραφή του φυσικού αντικειμένου και εκτίμηση του οικονομικού αντικειμένου και  του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Καλόγηρος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου