Παιδεία 2015«Όχι στην ισοπέδωση», ήταν το μήνυμα της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία «Παιδεία 2015» το απόγευμα της Δευτέρας, στο κλειστό γήπεδο «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι, κατά των αλλαγών στην εκπαίδευση.

«Τα πανεπιστήμια είναι πολύ παλαιοί θεσμοί, από τους παλαιότερους στην Ιστορία και θα επιβιώσουν παρά τις ασυναρτησίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα τραυματιστούν βαριά από αυτές τις σπασμωδικές επεμβάσεις που γίνονται στο γόνατο για να ικανοποιηθούν όσο προλάβουν πολιτικά ή πρακτικά ημέτεροι. Είμαστε εδώ για να πούμε όχι στην προχειρότητα, την ιδεοληψία, τον ρεβανσισμό, την ισοπέδωση». Τα λόγια της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Βάσως Κιντή.

Παιδεία 2015α 

«Οι αντιμεταρρυθμιστικές ανατροπές στεγάζονται κάτω από έναν σκληρό ιδεολογικό επικαθορισμό που αποτυπώθηκε στην εμβληματική φράση της ομιλίας του υπ. Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: Η αριστεία είναι ρετσινιά. Η φράση αυτή αποτελεί το highlight μιας κεντρικής ιδεολογικής και πολιτικής επιλογής, που παγιώνει τον εξισωτισμό προς τα κάτω στην εκπαίδευση», πρόσθεσε από την πλευρά του ο καθηγητής και «ψυχή» των πρότυπων πειραματικών Γιάννης Αντωνίου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η κατάμεστη αίθουσα καταχειροκρότησε τους τέσσερις ομιλητές, που ήταν εκτός των κ.κ. Σκιντζή και Αντωνίου ο σχολικός σύμβουλος Γιάννης Κατσαρός και ο πανεπιστημιακός Σταύρος Σταυρακάκης, Παρόντες στην αίθουσα πρώην υπουργοί Παιδείας και πολιτικοί, μεταξύ αυτών οι Στ. Θεοδωράκης, Ντ. Μπακογιάννη, Αννα Διαμαντοπούλου, Κων. Αρβανιτόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Σπ. Ταλιαδούρος, Ανδριανόπουλος και Κυρ. Μητσοτάκης. Η Πρωτοβουλία αποτελείται από εκπαιδευτικούς λειτουργούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και μεταξύ αυτών τον Μιχάλη Σταθόπουλο, ακαδημαϊκό, πρώην υπουργό και πρώην πρύτανη ΕΚΠΑ. «Καλούμε τους πολίτες και τους γονείς να κινητοποιηθούν για το μέλλον τον παιδιών τους. Γυρνούν την εκπαίδευση 40 χρόνια πίσω», είναι το μήνυμα των ανθρώπων της Πρωτοβουλίας. «Ευρύτερα, οι αλλαγές συνιστούν προσπάθεια καταστροφής χωρίς καμία μελέτη. Η λογική της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι πρώτα να γκρεμίσει και μετά να μελετήσει τι θέλει να κάνει. Ουσιαστικά, απλώς αντιδρούν στα όσα παρέλαβαν», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βάσω Κιντή, η οποία, όπως και οι κ. Βερέμης και Αντωνίου, μετέχει στην πρωτοβουλία.