Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ζητούν και οι υπάλληλοι να εκλέγουν τους Διευθυντές Εκπαίδευσης


Υπουργείο παιδείαςΕίναι αναγκαία και η συμμετοχή της διοίκησης στην ψηφοφορία για την αποτίμηση του 33% της συνολικής μοριοδότησης των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης.


Αυτό προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου Παιδείας, με επιστολή προς τον Αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη.
Άλλωστε, τονίζει η ΠΟΣΥΠ, πολλοί Διευθυντές σχολικών μονάδων είναι πιθανό να διατυπώσουν τελικά γνώμη για τους υποψήφιους της περιφέρειάς τους χωρίς να τους γνωρίζουν επαρκώς.
Αντίθετα, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, η διοίκηση τόσο μέσω των προϊσταμένων των τμημάτων διοικητικών θεμάτων όσο και άμεσα με τη συμμετοχή των υπηρετούντων διοικητικών υπαλλήλων (με τουλάχιστον οκταετή προϋπηρεσία), θα μπορεί με αντικειμενικότητα, πληρότητα και πιστότητα να συμβάλει στην επιλογή του πλέον κατάλληλου, διότι βρίσκεται σε μακροχρόνια και πολλές φορές και καθημερινή επαφή και συνεργασία μαζί του και είναι φυσικός αποδέκτης των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας του.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΘΕΜΑ: ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κύριε Υπουργέ,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας επικοινωνεί μαζί σας, αφενός για να εκφράσει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι μας κοινοποιήσατε το σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση» που κατατίθεται από το Υπουργείο Παιδείας στη βουλή και αφετέρου για να δηλώσει την υποστήριξή της σε κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης γενικά και ειδικότερα της διοίκησης της εκπαίδευσης.
Το σχέδιο νόμου επιχειρεί να εισαγάγει τις συμμετοχικές διαδικασίες στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης.
Ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που βλέπουμε να διατυπώνονται δημόσια από μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με την ύπαρξη ή μη των αναγκαίων προϋποθέσεων σε σχέση με το απαιτούμενο επίπεδο δημοκρατικής συνείδησης και λειτουργίας ή τις παθογένειες του χώρου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουμε την άποψη πως πρόκειται αναμφίβολα για μια καινοτομία.
Η καινοτομία, όμως, αυτή μένει ανολοκλήρωτη, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά την επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, τα στελέχη πρέπει, πέραν των τυπικών προσόντων, να έχουν δημοκρατική συμπεριφορά, να διαθέτουν ικανότητες διοίκησης, οργάνωσης και συντονισμού, να διαθέτουν επικοινωνιακές δεξιότητες, να εμφορούνται από διάθεση για ουσιαστική συνεργασία με όλους/ες όσοι/ες συναποτελούν τη σχολική κοινότητα και να σέβονται τους/τις συναδέλφους, τους μαθητές/ τις μαθήτριες και τους γονείς.
Ειδικότερα οι Διευθυντές Εκπαίδευσης οφείλουν να επιδεικνύουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και στις σχέσεις τους με τους διοικητικούς υπαλλήλους των υπηρεσιών στις οποίες προΐστανται και στις οποίες, ως γνωστόν, το διοικητικό έργο καταλαμβάνει συντριπτικό ποσοστό του συνόλου.
Συνεπώς, είναι αναγκαία και η συμμετοχή της διοίκησης στην ψηφοφορία για την αποτίμηση του 33% της συνολικής μοριοδότησης των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης.
Άλλωστε, πολλοί Διευθυντές σχολικών μονάδων είναι πιθανό να διατυπώσουν τελικά γνώμη για τους υποψήφιους της περιφέρειάς τους χωρίς να τους γνωρίζουν επαρκώς.
Αντίθετα, η διοίκηση τόσο μέσω των προϊσταμένων των τμημάτων διοικητικών θεμάτων όσο και άμεσα με τη συμμετοχή των υπηρετούντων διοικητικών υπαλλήλων (με τουλάχιστον οκταετή προϋπηρεσία), θα μπορεί με αντικειμενικότητα, πληρότητα και πιστότητα να συμβάλει στην επιλογή του πλέον κατάλληλου, διότι βρίσκεται σε μακροχρόνια και πολλές φορές και καθημερινή επαφή και συνεργασία μαζί του και είναι φυσικός αποδέκτης των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας του. Είναι προφανές ότι τη διοίκηση της εκπαίδευσης τη γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι φυσικοί της λειτουργοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν τελικά και τις θέσεις αυτές.
Έως ότου αυτό καταστεί δυνατό και για όλους τους παραπάνω λόγους ελπίζουμε στην υιοθέτηση της πρότασής μας για συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στις διαδικασίες επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου