Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Χρειάζονται πάνω από 12 χιλ. αναπληρωτές στα σχολεία

Περισσότεροι από 12.000 αναπληρωτές θα χρειαστούν σε πρώτη φάση για τη λειτουργία των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως προκύπτει από την καταγραφή των λειτουργικών κενών από τους Περιφερειακούς Διευθυντές, με τα οποία έγιναν οι αποσπάσεις, τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονται σε 7.708 στη Γενική Αγωγή και 1.955 σε Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ). Στα κενά αυτά θα προστεθούν κι αυτά που προέκυψαν από τη διαδικασία των αποσπάσεων, καθώς επίσης και τα λειτουργικά κενά που θα προκύψουν μετά την έναρξη του σχολικού έτους (άδειες ανατροφής, αναρρωτικές, άνευ αποδοχών κ.τ.λ.).
«Επομένως για τη λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα χρειαστούν πάνω από 12.000 αναπληρωτές σε πρώτη φάση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Β. Παλληγιάννης, ο οποίος έδωσε τα παραπαράνω στοιχεία στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι τη νέα σχολική χρονιά ισχύουν τέσσερις αλλαγές για τους αναπληρωτές. Η πρώτη φορά τις ενστάσεις κατά των πινάκων προς το ΑΣΕΠ οι οποίες κατατίθενται μέσω τηλεομοιοτυπίας ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μπορούν να ασκήσουν ένσταση στο ΑΣΕΠ έως και την ερχόμενη Τρίτη 9 Αυγούστου. Επιπρόσθετα, φέτος προσμετρώνται και τα μόρια προϋπηρεσίας των ετών 2010-2012, ενώ καταργείται και η ποινή του διετούς αποκλεισμού.
Πιο αναλυτικά, από το σχολικό έτος 2016-2017 καταργείται η ποινή του διετούς αποκλεισμού για όσους αναπληρωτές δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία, κατά το σχολικό έτος αυτό ή παραιτούνται. Ο διετής αποκλεισμός στερούσε κάθε χρόνο σε 600-700 αναπληρωτές το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση.
Τέλος, στις ειδικές κατηγορίες εντάσσονται από φέτος και οι γονείς ενός τέκνου με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, οι οποίοι εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί προτάσσονται στους πίνακες, αφού εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες.
Σημειώνεται ότι στους προσωρινούς πίνακες αναπληρωτών εντάσσονται: Δάσκαλοι: 5.924 εκπαιδευτικοί με μόρια και 7.499 χωρίς μόρια από προϋπηρεσία ή ΑΣΕΠ και Νηπιαγωγοί: 4.226 εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαθέτουν μόρια (ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία) και 6.887 χωρίς μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου