Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Η διαφορά της αξιολόγησης του διευθυντή του σχολείου από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και της συμμετοχής του αιρετού στα συμβούλια επιλογής. Κάποιοι "παριστάνουν" πως δεν την καταλαβαίνουν γιατί νομίζουν ότι έτσι βολεύονται...



Με αφορμή την προσπάθεια κάποιων κυβερνητικών καθώς και ψευτοανεξάρτητων φιλοκυβερνητικών "με φερετζέ", να συνδέσουν τη συμμετοχή του αιρετού στα συμβούλια επιλογής με την ατομική αξιολόγηση που ο κάθε εκπαιδευτικός καλείται να κάνει στον Διευθυντή του σχολείου του, οφείλουμε μερικές επισημάνσεις:


  • Από συστάσεως του θεσμού του αιρετού το 1926, ο κλάδος ουδέποτε είχε θέση για αποχή του. Το αντίθετο μάλιστα ζητούσε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή μέσω του ενός επιπλέον αιρετού, ώστε η πλειοψηφία των συμβουλίων να αποτελείται από εκπροσώπους των εργαζόμενων και όχι από μέλη της διοίκησης. Κι αυτό γιατί ο αιρετός είναι  ο καθολικά εκλεγμένος εκπρόσωπός τους στα συμβούλια, που μεταφέρει τη φωνή των εκπαιδευτικών και διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ισονομία. Είναι ουσιαστικά το στήριγμα των συναδέλφων στα υπηρεσιακά ή στα συμβούλια επιλογής.
  • Ο αιρετός για τις πράξεις του στο συμβούλιο επιλογής, απολογείται στη γενική συνέλευση του συλλόγου του ή της ΔΟΕ. Κρίνεται από τους συναδέλφους για τις επιλογές και τη στάση του και ανάλογα επιβραβεύεται ή αποδοκιμάζεται.
  • Οι αιρετοί μεταφέρουν στα συμβούλια την άποψη της ΔΟΕ και οφείλουν να  λειτουργούν με βάση τις αποφάσεις του κλάδου και όχι τις  προσωπικές ή παραταξιακές τους στρατηγικές και αποφάσεις. Αν δεν συμμετέχουν, ποιος θα τα αποτυπώσει όλα αυτά; Μήπως η διοίκηση ή μήπως τα διορισμένα μέλη των συμβουλίων;
  • Τυχόν αποχή των αιρετών από τα συμβούλια επιλογής ρίχνει νερό στο μύλο εκείνων που κατάργησαν τη συμμετοχή τους (Ν4327/15) και σε εκείνους που θέλουν να απαξιώσουν τον θεσμό και να τον κάνουν διακοσμητικό, επιτρέποντας στο υπουργείο Παιδείας, μέσω των διορισμένων μελών να κάνει ότι επιθυμεί.
  • Αυτοί που μιλούν για μη συμμετοχή των αιρετών είναι είτε εκείνοι που δεν έχουν εκλέξει αιρετούς και εκ του ασφαλούς τοποθετούνται κατά της συμμετοχής είτε όσοι επιθυμούν να ξεχαστεί η προηγούμενη συμμετοχή και δράση τους στα συμβούλια επιλογής, είτε εκείνοι που νιώθουν πως έχουν κομματικούς φίλους στα διορισμένα μέλη ή στη διοίκηση και προτιμούν να κριθούν από αυτά τόσο οι ίδιοι όσο και οι "αντίπαλοί" τους στην κατάληψη της θέσης. Η παρουσία των αιρετών δυσκολεύει τα σχέδιά τους.
                Η θέση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ήταν και εξακολουθεί να παραμένει πως οι αιρετοί συμμετέχουν πλήρως και με όλα τα δικαιώματα στα συμβούλια, στηρίζοντας τις αποφάσεις του οργανωμένου κλάδου για αντικειμενικότητα-διαφάνεια-ισονομία και αξιοκρατία στα συμβούλια.
               
Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου