Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Ενημερωτικό σημείωμα για την ίδρυση Μουσικού Σχολείου νομού Ευρυτανίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Μουσικού Σχολείου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
1oυ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
«Ενημερωτικό σημείωμα για την ίδρυση Μουσικού Σχολείου νομού Ευρυτανίας».

Προκειμένου να ιδρυθεί Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο και Λύκειο) στον νομό Ευρυτανίας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το θεσμό αυτό.
Ήδη λειτουργούν με επιτυχία 45 συνολικά Μουσικά Σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, με πρώτο το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1988. Βάσει του ιδρυτικού νόμου περί Μουσικών Σχολείων δικαιολογείται ίδρυση ενός Μουσικού Σχολείου ανά νομό.

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο Μουσικό Σχολείο, (Μουσικό Γυμνάσιο και Γενικό Μουσικό Λύκειο), διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια της χώρας. Έτσι, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι συμμαθητές τους των άλλων σχολείων, σχετικά με τη συνέχεια των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όμως, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να δεχτούν δωρεάν μια πλήρη και ολοκληρωμένη Μουσική Παιδεία, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και σε όλους τους τομείς της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, ατομικά και συλλογικά, που τους δίνει την ευκαιρία να επιλέξουν έναν ακόμα τομέα, με πολλές διεξόδους επαγγελματικής εξέλιξης και σταδιοδρομίας, εφ’ όσον βέβαια το επιθυμούν.
Στο Μουσικό Σχολείο δίνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε μαθητή με τη συμμετοχή του στα Μουσικά Σύνολα (όπως χορωδία και ορχήστρα έντεχνης Ελληνικής Μουσικής, χορωδία και ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής, ορχήστρα πνευστών οργάνων, εγχόρδων κλπ). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ποιοτικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, με συμμαθητές που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Μέσα από τα ατομικά μαθήματα των οργάνων, επιτυγχάνεται αρτιότερα η επικοινωνία μαθητή και καθηγητή, όχι μόνο πάνω στη διδασκαλία του οργάνου αλλά για οποιοδήποτε ζήτημα ή πρόβλημα που απασχολεί τον μαθητή.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλο σχολείο όταν το αποφασίσουν.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου εξετάζονται κάθε σχολικό έτος στα μαθήματα Γενικής και Μουσικής Παιδείας. Μαθητής που δεν προάγεται, μετεγγράφεται υποχρεωτικά σε άλλο σχολείο.
Οι απόφοιτοι του Μουσικού Γυμνασίου έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν στο Μουσικό Λύκειο ή να εγγραφούν σε άλλο Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ.
Οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων (Λυκείων) έχουν τη δυνατότητα :
1) Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως οι απόφοιτοι των υπολοίπων Γενικών Λυκείων, σε οποιαδήποτε σχολή, τομέα ή κλάδο & ειδίκευση επιθυμούν.
2) Να συνεχίσουν τις μουσικές σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχοντας τα εφόδια που χρειάζονται.
3) Να λάβουν τα Κρατικά Πτυχία Μουσικών Ειδικοτήτων, ( α) Πτυχίο Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής (ειδ. Αρμονίας), β) Πτυχίο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (Βυζαντινής), γ) Πτυχίο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων) αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το Γενικό Μουσικό Λύκειο, που είναι οι μόνοι διαβαθμισμένοι τίτλοι μουσικής, αφού χορηγούνται μετά το Λύκειο.
4) Να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που έλαβαν, σε επαγγελματικό επίπεδο.
Πάνω απ’ όλα όμως, η Μουσική Παιδεία, επειδή διαμορφώνει και καλλιεργεί το χαρακτήρα, είναι απαραίτητη για τον καθένα. Έτσι, μπορούμε να πούμε πως η δωρεάν παροχή και της Μουσικής Παιδείας σε αυτούς τους μαθητές είναι προνόμιο γι’ αυτούς, αλλά και για την κοινωνία μας, η οποία αποκτά στελέχη με δεξιότητες και ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, πρόσωπα ικανά να χαίρονται τους καρπούς της τέχνης και μέσω αυτής να αντικρίζουν την αλήθεια.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τα μαθήματα αρχίζουν στις 8.10 το πρωί και τελειώνουν στις 15.05 το μεσημέρι, με ένα μεγάλο διάλειμμα στις 13.35 για το δωρεάν προσφερόμενο πλήρες γεύμα. Έτσι, οι μαθητές παραμένουν στο σχολείο μία (1) ώρα περίπου επιπλέον την ημέρα από τους μαθητές των υπολοίπων σχολείων.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Η μεταφορά των μαθητών είναι δωρεάν και πραγματοποιείται με μισθωμένα οχήματα (λεωφορεία, ταξί), από και προς τον τόπο κατοικίας τους. (Στο Μουσικό Σχολείο μπορούν να φοιτήσουν μαθητές από όλο το νομό.)

ΕΠΙΛΟΓΗ - ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Για να εγγραφεί κάποιος μαθητής στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου, πρέπει να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής, που πραγματοποιείται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς όπως ορίζει το Υπουργείο Παιδείας. Η επιλογή των υποψηφίων μαθητών γίνεται από επιτροπή εκπαιδευτικών που προσπαθούν να διαπιστωθεί από αυτούς η μουσική αντίληψη του μαθητή.

Θέματα στα οποία αξιολογούνται οι υποψήφιοι μαθητές είναι: α) Ρυθμός, β) Ακουστική ικανότητα, γ) Φωνητική ικανότητα, δ) Διάκριση ηχοχρωμάτων και ε) Προαιρετικά ένα μουσικό όργανο (ευρωπαϊκό ή παραδοσιακό), σε επίπεδο αντίστοιχο τουλάχιστον της κατωτέρας σχολής.
Δεν είναι απαραίτητο, ο υποψήφιος να γνωρίζει μουσική.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Το Μουσικό Σχολείο:
·        Συνδυάζει τη Γενική Παιδεία που παρέχουν όλα τα σχολεία με τη Μουσική Παιδεία που παρέχει μόνο το Μουσικό Σχολείο.
·        Έχει ολιγομελή τμήματα μαθητών σε κάθε τάξη.
·        Διδάσκει Ευρωπαϊκή και Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική δίνοντας ίση σημασία και στα δύο μέρη.
·        Με τη διδασκαλία του Θεάτρου, των Καλλιτεχνικών και της Ιστορίας της Τέχνης συμπληρώνει την καλλιέργεια των μαθητών.
·        Είναι εστία πολιτισμού, με πολλές εκδηλώσεις Μουσικής, Θεατρικών Παραστάσεων. Εκπαιδευτικών Επισκέψεων, σε άμεση επικοινωνία με το κοινωνικό περιβάλλον.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Λουκάς Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου